Трећина удаљених понови насиље, чак 6.002 настави са злостављањем: Забрињавајућа статистика Аутономног женског центра

В. Ц. С.

петак, 03. 07. 2020. у 16:00

Трећина удаљених понови насиље, чак 6.002 настави са злостављањем: Забрињавајућа статистика Аутономног женског центра

Фото: Depositphoto

Само у прошлој години забележено 28.000 случајева породичног злостављања, а за три године - 145.000
ПОЛИЦИЈА је прошле године регистровала 28.214 случајева породичног насиља и у две трећине издала наређење о спровођењу хитних мера, као што су удаљење учиниоца из стана или забрана приласка, објавио је Аутономни женски центар.

У чак 97 одсто случајева тужилаштва су предложила продужење полицијских мера на месец дана, што су судови најчешће усвајали. Ипак, насиље је поновило 6.002 људи, односно сваки трећи којем су изречене хитне мере! Занимљив податак је и да је те мере прекршило 1.809 насилника.

У највећем броју случајева злостављачи су били мушкарци, док су жртве у две трећине биле жене. Према тврдњама АЖЦ, само пет одсто изречених хитних мера обухвата заштиту деце.

- На састанцима групе за координацију и сарадњу разматрано је чак 51.911 случајева насиља у породици, за четвртину више него претходне године. Подаци говоре да је израђено 18.648 индивидуалних планова заштите и подршке жртвама, што је чак 42 одсто више него претходне године - кажу АЖЦ.

СУПРУГЕ МАЛТРЕТИРАЈУ МУЖЕВЕ И НАД мушкарцима насиље у највећем броју случајева врше мушкарци. Занимљиво је да је у више од трећине случајева то насиље сина над оцем, а у четвртини обратно. Када је у питању насиље између мајки и кћерки, пропорција је обрнута. Најчешћи женски злостављач над мушкарцем је његова супруга.

Они констатују да је знатно повећан ангажман специјализованих професионалаца у полицији, тужилаштву и центрима за социјални рад, али да недостају време и капацит за израду индивидуалних планова заштите и подршке жртвама. Такође постављају питање да ли су они који понове насиље строже санкционисани или им се поново изрекну само мере.

- Деца остају "невидљиве жртве" и када доживљавају насиље и када му сведоче - кажу у АЖЦ.

У Министарству правде одговарају да су се у јуну навршиле три године од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици, о чијој делотворности сведоче постигнути резултати.

- За три године мултисекторске групе су се састале 8.185 пута, размотрено је 145.750 пријављених случајева насиља и израђено 43.797 индивидуалних планова заштите. Ако се подаци упореде са периодом када мултисекторска сарадња није била обавезна, види се делотворност Закона - кажу у Министарству.

Они подсећају и да сузбијање породичног насиља не регулише само овај, већ и Породични закон, као и Кривични и Законик о кривичном поступку, а све информације у вези са применом су јавне и транспарентне.

У Удружењу за борбу против насиља у породици "Хајр" констатују да је злоствљање постојало и у време ванредног стања. Да су у праву показују подаци са сајта "искључи насиље.рс." Само у мају државни органи су регистровали 1.866 жртава, од чега су 1.331 биле жене, а 535 мушкарци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације