Село Крушчица као симбол Србије: Да ли ћемо да изаберемо асфалт, или нестајање и куће зарасле у трње?

Јелена МАТИЈЕВИЋ

четвртак, 02. 07. 2020. у 12:00

Село Крушчица као симбол Србије: Да ли ћемо да изаберемо асфалт, или нестајање и куће зарасле у трње?
То није само пут до школе, продавнице, болнице, већ пут у будућност. Ако њега не буде, џаба све друго
ИДИЛИЧНИ предели источних падина Златибора, куће пуне младих родитеља и деце, 43 ђака у школи, малињаци, воћњаци. Ту је и шљивик из 1896, у ком још богато рађају српске сорте "плавог злата", вредни сточари и један од најпознатијих козара у Србији. Тако је у селу Крушчица код Ариља.

Све имају ови вредни сељани, осим пута. Осим шест километара асфалта! Да је њега, били би, кажу, Швајцарска. Обраћали су се много пута општинским властима, чак су и пројекат за пут својим парама финансирали, предали га челницима општине и - ништа. Још чекају, али не скривају искрену наду да ће дочекати дан када ће тешки ваљци сабијати врели асфалт у њиховом селу.

Где је "запело", чији потпис и воља недостају - не знају. Али, знају ови виспрени сељани да то није само њихов пут до школе, продавнице, болнице, већ пут у будућност. Ако њега не буде, џаба све друго. Идилична слика овог живог српског села отићи ће низ тих шест километара прашњавог макадама већ са првом стасалом генерацијом садашњих школараца. Тако би се Крушчица "утопила" у суморну статистику о нестајућем српском селу, у упозоравајуће податке о хиљадама кућа зараслих у трње, о стотинама хиљада хектара земље под коровом...

А тако не сме да буде. Јер свака кућа на селу у којој се чује дечја граја, сваки квадрат обрађене њиве, свака воћка чије плодове убере млади газда, сваки сноп жита покошен са наше њиве, национални је интерес Србије. Потврдило се то небројено пута. Зато су жива села, попут Крушчице, драгоценост о којој мора да се брине. Драги камен који не сме да се откотрља и изгуби међу каменчићима и у изрованим рупама шест километара сеоске џаде. У супротном, убрзо би сви житељи Крушчице стали под једну закржљалу крушку. Желимо ли то?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације