Докторка Кисић открила: Да ли ће се уводити рестриктивне мере у целој земљи

Танјуг

среда, 01. 07. 2020. у 10:40

Докторка Кисић открила: Да ли ће се уводити рестриктивне мере у целој земљи

Фото: Танјуг

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да се интензивно прати епидемиолошка ситуација у целој земљи и да је око две трећине пријављених случајева инфекције вирусом корона у Београду

БЕОГРАД - Увођење рестриктивних мера заштите због корона вируса на територији целе Србије нема смисла, изјавила је данас епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић и нагласила да је у појединим деловима земље епидемиолошка ситуација изузетно стабилна и да данима и недељама нема потврђених нових случаја Ковида-19.


Кисић је казала да се интензивно прати епидемиолошка ситуација у целој земљи и да је око две трећине пријављених случајева инфекције вирусом корона у Београду, док су остали регистровани у Новом Пазару, Тутину, Краљеву, Крагујевцу, Ужицу.


„Доносење мера на нивоу целе Србије нема смисла јер се показује да у одређеним деловима земље нема потребе за тим, јер су становници у тим деловима поштовали мере“, рекла је Кисић за ТВ Пинк.


Како је рекла, локалне самоуправе доносе одговарајуће одлуке јер имају најбољи увид у то шта се дешава и које би мере дале највише ефекта.


Кисић је напоменула да скоро половина новозаражених на територији Београда наводи да не зна где су се заразили док је, како каже, у мањим местима много јаснија ситуација и већина оболелих пријављује да су били у затвореним просторима са већим бројем људи, те да је углавном реч о прославама.


„Нико није могао да се инфицира ако није дошао непосредно у контакт са зараженом особом, није довољно да сте само прошли крај те особе, већ да сте најмање 15 минута без икаквих мера превенције били у близини инфициране особе“, рекла је она.


На питање о томе каква је ситуација у Новом Пазару и констатацију да је било навода у медијима да у том граду нема довољно опреме и да је ситуација критична, Кисић је казала да непроверене и нетачне информације уносе додатни немир и да у овом тренутку нису потребне јер се, каже, апсолутно онда много снаге трошимо на објашњавање да то није истина.


„Оно што је добро у свему овоме је што су очи целе јавности и државног врха упрте у Нови Пазар. Сада се додатним мерама све чини транспарентније са циљем да се покаже не то да је нешто прикиривано него да се фокусирамо на проблем и да га решимо“.


Она је казала да се у Новом Пазару десио сличан „сценарио“ као у многим земљама у тренутку када је здравствени капацитет био мањи него што су потребе становништва.


Додала је да су епидемиолшка истраживања показала да се одређени број људи у Новом Пазару инфицирао пошти је велики број људи из иностранства долазио због разника и на прославе, а да су многи који су имали симптоме одлагали посету лекару све док нису имали тежу упалу плућа.


„Били су редови за прегледе, болница јесте била пуна, али су дошли тимови из Београда и Крагујевца и реорганизован је рад болнице што је најважније“, казала је Кисић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mrki

01.07.2020. 12:31

Prvo: Vi novinari prestanite da plašite narod i držite u psihozi straha. Svuda u svetu nose se maske, drži rastojanje i peru ruke trista puta dnevno. Zašto bi kod nas bilo drukčije?

Mika

01.07.2020. 21:07

@Mrki - Tačno. U Aziji se nose maske i onda kada je povećao aerozagađenje, ali i kod bilo kakve prehlade da biste zaštitili druge ljude od sebe. To treba da bude navika, kao i da se prestane da sepljuje po ulici.