Министарство: Није било пропуста у лечењу доктора Лазића

Д. АЛИХОЏИЋ

уторак, 30. 06. 2020. у 11:27

Министарство: Није било пропуста у лечењу доктора Лазића

Фото: Приватна архива

Министарство здравља саопштило је да је у Клиничком центру Ниш извршен ванредни инспекцијски надзор по пријави ћерке доктора Миодрага Лазића

ДАН након што је јавност Србије сазнала да је др Нина Вујошевић, ћерка чувеног хирурга Миодрага Лазића (65), преминулог од последица вируса корона, још 28. маја поднела пријаву Здравственој инспекцији због несавесног лечења њеног оца, огласило се и Министарство здравља. У уторак су саопштили да је у Клиничком центру Ниш извршен ванредни инспекцијски надзор по пријави ћерке доктора Лазића и да комисија сматра да у случају његовог лечења није било пропуста.

- Клиничком центру је наложено да организује и изврши ванредну проверу квалитета стручног рада здравствених радника који су учествовали у лечењу др Миодрага Лазића, преминулог у Клиничком центру у Нишу од последица вируса корона. Провера је извршена и комисија сматра да у случају лечења доктора Лазића није било пропуста - наводи се у одговору Министарства здравља.

БРОЈНЕ ОПТУЖБЕ ДОКТОР Миодраг Лазић преминуо је 14. априла од последица вируса корона, и то само месец дана пре пензионисања. За његово лечење обезбеђен је чак и један експериментални антивирални лек, али му то није помогло јер наводно деловање лека није надгледао инфектолог, па је и то један од наводе пријаве. У пријави се наводи и да "медицинска документација није у складу са током болести и начином лечења, што оставља сумњу да се ради о фалсификовању чињеница ради прикривања грешака и немара у лечењу".

Осим тога, како је саопштено, Министарство здравља је наложило је и ванредну спољну проверу квалитета стручног рада, коју ће обавити стручњаци који нису повезани са нишким КЦ.

После саопштења Министарства, у име породице преминулог доктора, огласила се његова сестра др Љиљана Лазић. Навела је да они неће одустати од истине без обзира на то колико времена, живаца и пара буде коштала та борба.

- Нисмо очекивали другачији исход, зато што практично контролишу сами себе - каже Љиљана Лазић. - Срећом, постоје судови и тужилаштва у овој земљи, али и ван ње, тако да нећемо одустати од истине. Јавио нам се велики број колега ван Ниша, спремних да сведоче. Нама је као породици велика утеха што наше колеге знају истину и желе да причају о томе. Има она изрека да је правда спора, али увек на крају достижна.

Нина Вујошевић, ћерка преминулог др Миодрага Лазића, легендарног ратног хирурга и директора Ургентног центра у Нишу, у пријави је навела низ пропуста који, по мишљењу породице, указују на то да није имао адекватну терапију, као и да његови најближи у неким фазама лечења нису имали увид у његово стање. Она је у пријави приложила и материјалне доказе, фотографије и преписке њеног оца са колегама проф. др Р. Ј. и др Д. Љ., који су били задужени за његово лечење и које директно и оптужује за несавесно лечење.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације