Ћерка чувеног др Лазића поднела ПРИЈАВУ против лекара из КЦ Ниш: НЕСАВЕСНО су ми лечили оца

Д. АЛИХОЏИЋ

29. 06. 2020. у 21:00

Ћерка чувеног др Лазића поднела ПРИЈАВУ против лекара из КЦ Ниш: НЕСАВЕСНО су ми лечили оца

Др Миодраг Лазић/ Фото: Принтскрин РТС

Приложила и материјалне доказе, фотографије и преписке др Лазића са лекарима Р. Ј. и Д. Љ
КАО бомба одјекнула је данас вест да је Нина Вујошевић, ћерка др Миодрага Лазића, чувеног хирурга из Ниша, преминулог 14. априла од вируса корона, Министарству здравља поднела пријаву против лекара Р. Ј. и Д. Љ, због несавесног лечења њеног оца.

Опширну пријаву против двојице лекара Клинике за анестезију и интензивну терапију нишког Клиничког центра, ћерка чувеног ратног доктора Лазе предала је још 28. маја Здравственој инспекцији Министарства здравља у Нишу.

Нина Вујошевић, иначе очни лекар, указала је на наводне неправилности и пропусте које су ови лекари учинили током лечења њеног оца. Она је у пријави приложила и материјалне доказе, фотографије и преписке њеног оца са Р. Ј. и Д. Љ, колегама које су биле задужене за његово лечење.


Из Управе КЦ засада нема реакције поводом ових оптужби, а потписница пријаве данас није желела да је коментарише уз образложење да не жели да утиче на ток истраге.


У јеку епидемије вируса корона, 14. априла, Србију и регион потресла је вест да је од последица ковида 19 преминуо др Лаза, легендарни ратни хирург. Смрт га је затекла на месту директора нишког Ургентног центра, само месец дана пре пензионисања.


У пријави, коју је поднела, Нина Вујошевић је приложила и фотографије из периода лечења њеног оца. У самој пријави наводи се да је др Лазић као доказани ковид 19 позитиван пацијент са супругом Аном смештен у стару коронарну јединицу бивше Клинике за кардиологију, у собу која је "благо речено била неусловна за пријем пацијената". Како није био задовољан начином лечења и терапијом, тражио је да га отпусте кући са супругом.


Нина Вујошевић/ Фото: Танјуг


- Отпуст двоје пацијената позитивних на ковид 19, без отпусне листе, одобрили су др Р. Ј. и др Д. Љ, који су им и организовали санитетски превоз и тиме починили кривично дело, јер су потенцијално угрозили здравље других у ванредном стању пандемије. А, уједно су и покушали да сакрију да су уопште били хоспитализовани - наводи се у пријави.

Напомиње се и да се стање др Лазића погоршало па је 7. априла хоспитализован на Клиници за инфективне болести КЦ Ниш.


- На овој клиници добио је одговарајућу парентералну терапију и надокнаду кисеоника. О клиничком стању и одговору на терапију породица је више пута у току дана добијала информације од ординирајућих доктора и медицинског особља. Стање др Лазића било је стабилно - пише у пријави и додаје да је три дана касније на инсистирање др Р. Ј. и др Д. Љ. беспотребно пребачен на Клинику за анестезију и интензивну терапију у стару зграду хирургије.


Наводећи, како тврди, пропусте и неправилности, Вујошевићева у пријави износи детаље лечења др Лазића све до 11. априла, када му се три сата након поноћи стање погоршало.


- Као породица покушали смо да утичемо да се не скине прерано са респиратора и тиме угрози могућност опоравка. Али, 12. априла Лазића скидају са респиратора - наводи се у пријави уз тврдњу да је то била самостална одлука проф. др Р. Ј. - Све време након скидања са респиратора, био је у јако лошем стању, борећи се за ваздух моли да га врате на респиратор, што анестезиолози не чине, најгрубље одбијајући пацијентову последњу жељу, не дозвољавајући му да учествује у сопственом лечењу, у супротности са Етичким кодексом.Фото: Ј.ЋосинИСПИТАЈТЕ ДЕТАЉНО


Описујући последње сате свог оца и наводне грешке и пропусте, Нина Вујошевић у пријави закључује:


- Као ћерка преминулог др Лазића, захтевам да испитате горе наведене чињенице о очигледним грешкама у пријему, лечењу и опхођењу према пацијенту др Миодрагу Лазићу и адекватно санкционишете све горе наведене пропусте одговорних лекара.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Mikica

29.06.2020. 21:21

Strašno. Očigledno lečenje nije sprovedeno po principima dobre kliničke prakse. Zaštop je to uradio RJ?

Zdravko

29.06.2020. 22:03

Sta reci na ovo, izgleda da su ga namerno pustili da umre uz to ponizavajuci ga da je morao da ih moli da ga stave na respirator jer nije mogao da dise a oni ni tada nisu hteli da ga stave na respirator vec su ga pustili da umre. Ako je sve ovo tacno onda ova dvojica lekara ciji se inicijalu u ovom tekstu pominju su ustvari izvrsili krivicno delo ubistvo. Nije to nikakav slucajan propust u lecenju vec namera da dr Lazic umre. A to jeste ubistvo.

aaa

29.06.2020. 22:20

Odmah po smrti doktora, došle su do mene ove informacije, no nisam ih uzimao za ozbiljno, a i nisam neko ko bi to trebao da procesira. Rečeno mi je da je poslednjih dana života dolazilo do verbalnih sukoba izmedju Lazića i njegovih kolega, jer on nije bio zadovoljan načinom lečenja. Takodje mi je rečeno da su mu dati sedativi kako bi se smirio. Ovo se sve dešavalo u danima kada je nastala slika njega i direktora KC Niš Radovanoviča kako se grle i smeškaju. I konačno: ovo nije usamljena prijava.

vesna

29.06.2020. 22:39

Bahatost i nemar neurohirurga G. T. sa Klinickog Centra Bg je uticala na to da ostanem bez majke. Nisu je pogledali nakon operacije glave i pala je u komu. Sutradan nas je besno izbacio iz kancelarije. Bruka i sramota. Pred kim ce da odgovara za takvo ponasanje i gresku?

Mika

29.06.2020. 22:50

Sreca je da ima ko iz struke da pokrene sveto i ako Bog da, da pravda bude zadovoljena. Steta sto i mnogi drugi nastradali nece nikad biti u prilici da dobiju zadovoljenje.

Dr Vr Mr Bin

29.06.2020. 22:54

Hoce li ministarstvo zdravlja da reaguje na ovo ili ce biti pojeo vuk magarca? Dokle ce vise gradjani da trpe ove neznalice osione i bahate? Pa ako je nasa legenda dr Lazic ovako prosao pa sta rade sa obicnim pacijentima? Svaka cast i moje divljenje cerki dr Lazica na hrabrosti da kaze istinu i da ne dozvoli da smrt njenog oca prodje nekaznjeno!

Zoran

29.06.2020. 23:17

Cujem da vlada vrlo los emsiljenej o lekarima koji zavrsili medicinu u BG na engleskom, za strance.

Pa Vidi Ovako

29.06.2020. 23:38

I meni su ubili oca nesavesnim radom, pa me hapsili i osudili, da me ućutkaju.Ničija nije gorela do zore, krenuće jednom i čistke u zdravstvu i sudstvu, kao i u SDB. Nažalost, tek kad ovako nekog "zvaničnog" ubiju.