ДА ЛИ ЈЕ НОВИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС РЕШЕЊЕ ЗА ОБУЗДАВАЊЕ КОРОНЕ? Директор Инфективне клинике спреман на то да ће вирус дуго трајати

Novosti online

понедељак, 29. 06. 2020. у 19:32

ДА ЛИ ЈЕ НОВИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС РЕШЕЊЕ ЗА ОБУЗДАВАЊЕ КОРОНЕ? Директор Инфективне клинике спреман на то да ће вирус дуго трајати
У овом тренутку немогуће је дати тачну прогнозу колико ће ситуација са вирусом корона да траје, изјавио је директор Инфективне клинике проф. др Горан Стевановић
Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је за РТС, гостујући у емисији Око, да је непоштовање препорука које су дате од стране епидемиолога, да се користе маске где није могућа дистанца, довело до пораста броја оболелих.

Више од 50 одсто оболелих су сада млади, од 20 до 40 година. Нама старија популација ретко оболева, додаје Стевановић.

"На респираторима у граду Беораду су углавном пацијенти између 30 и 55 година старости, имамо и млађих. Не мења се вирус, остаје исти као у почетку, разлика је само ко се више инфицира", истиче директор Инфективне клинике у Београду.

В. д. директора "Батута" Верица Јовановић рекла је за РТС да Србија има довољно пи-си-ар тестова за коронавирус, али и заштитне опреме у здравственим установама.

"Важно је када се обави тестирање, особе са клиничким знацима и симптомима треба да се тестирају. Не треба себе доводити у ризик, помешаћете се са онима који имају симптоме. Пи-си-ар тестова има довољно, набављени на време, издавање резултата је 48 сати. Некада је велики број тестираних особа утицао да се чека више", рекла је Јовановићева.

Онај ко је позитиван, а нема нема јаку клиничку слику, налази се у изолацији код куће 14 дана, навела је Јовановићева.

Горан Стевановић је поново апеловао на грађане који имају симптоме коронавируса, да се јављају у ковид амбуланте, а не и они који су били у контакту са зараженима, а немају симптоме.


Важно је носити маску јер, она, како каже, каже, представља баријеру између ваздуха и дисајних путева.

"Она вас делимично штити у климатизованим просторима. Разлика у степену контаминације ваздуха у малим и великим просторима је драстична. Све што је ван маске може да прође кроз њу", напомиње Стевановић.

Јовановић: Не размишља се о поновном затварању

В. д. директора "Батута" Верица Јовановић рекла је за РТС да ће од сутра у 6.00 у Београду почети примена обавезне мере ношења маске у затвореном простору и јавном превозу. Маске су обавезне у тржним центрима, кафићима, ресторанима.

Управе тих институција биће у обавези да организују контролу примене тих мера, а моћи ће да помогне у контроли и локална самоуправа, рекла је Јовановићева.

"Очекујемо да ће се апеловање и прописивање мере примењивати. Инспекције ће притећи у помоћ. Особе које не буду користиле маску требало би да избегавају коришћење, сазнаћемо какве ће бити казне", рекла је в. д. директора "Батута".

Наредних дана очекује се доношење нових мера у зависности од епидемиолошке ситуације, каже Јовановићева.

Верица Јовановић каже да Кризни штаб није размишљао о поновном увођењу ванредног стања и полицијског часа.

"Ковид ће бити с нама, мере ће бити уведене тамо где то захтева епидемиолошка ситуација, пратимо је. У овом тренутку пратимо жаришта. Сачуваћемо старије и особе са хроничним обољењима, они су популација у ризику. Мере треба да буду у примени јер ће штитити од трансмисије вируса", рекла је Јовановићева.

Директор Инфективне клинике додаје да понављање потпуног затварања може да направи проблем јер након затварања људи пожеле да изађу напоље и интензивније се друже.

"То практично значи да треба применити мере контоле међусобне комунакације. Ићи на регионални приступ, на то смо се и определили, да буду мере релаксиране, а да у регионима где је трансмисија интензивна мере буду чвршће. У наредном периоду ћемо имати различит степен мера за различите регионе и у зависност од кретања броја оболелих и позитивних и кретања вируса, осцилацију мера и у тим регионима", додаје Стевановић.


"Морамо да се спремимо да ће ово трајати дуго"

Горан Стевановић каже да је у овом тренутку немогуће дати тачну процену колико ће ситуација са коронавирусом трајати.

"Морамо да се спремимо на то да ће ово трајати дуго, највероватније на основу свега што смо видели, вирус неће природно ишчезнути. Два начина контроле су – да постоји ефикасан лек а друго је ефикасна вакцина. То није у назнаци за скорију будућност", истакао је директор Инфективне клинике.

Према његовим речима, морамо да се спремимо да ћемо имати перманентно присутан вирус, да ће ковид бити са нама.

"Морамо да научимо да здравствени радници морају да се прилагоде да ће радити са њим", рекао је Стевановић.


О писању БИРН-а

Горан Стевановић каже да је процедура приликом смртног исхода од ковида иста као и код других смртних случајева.

Попуњава се, каже, медицинска документација, која има лист о подацима особе.

"Попуњава се формулар, тачно се каже да ли је умро од ковида 19, уписује се примарни узрок смрти, болести које су придонеле смртном исходу, придружене болести", напомиње Стевановић.

В. д. директорка Батута рекла је за РТС, коментаришући писање БИРН-а да је број умрлих и оболелих од ковида 19 много већи, да не може да каже који су тачно подаци које је БИРН имао на располагању.

"Званични подаци Републике Србије који настају прикупљањем из здравствених установа су објављени и достављени представницима БИРН-а како су захтевали. База ковид 19, која је била један од извора можда забуне, јесте једна архива података и у тој бази се налазе сви подаци из здравствених установа од здравствених радника који непосредно раде. Закон обавезује где год се догоди смртни исход да се доставе пријаве РЗС и Институту", рекла је Јовановићева.лацију мера и у тим регионима - најавио је Стевановић.

Надам се да ће школска година почети нормално

Директор Инфективне клинике каже да је сада сувише далеко почетак нове школске године да би могао да да прогнозу да ли ће се сести у клупе.

"И мене лично занима јер и ја имам два ђака. Надам се да ће школска година кренути нормално, то зависи од тога како ћемо спроводити мере, то можемо ако радимо сви заједно", рекао је Стевановић.

Коментари (14)

Родољуб

29.06.2020. 20:37

Само се играјте са помињањем затварања и полицијског часа.Имаћете револуцију за кратко време, али не мирну.Народ нема посао.Помрећемо од глади, а не од короне!

Deutschland

29.06.2020. 20:51

Nemogu se ljudi kaznjavati ali treba kaznjavati objekte,znaci kao u Nemackoj ne mozes na jednu pumpu da udjes da platis ako nemas masku izbaci te napolje pa nek ti donesu od kuce masku i u ostale objekte vazi isto pravilo.

Stidim se Batuta

29.06.2020. 22:06

Iznosite neistinu, direktorko Batuta!Ili ste "neobavešteni" Sestra mi je testirana tek na kontroli, iako je imala sve kliničke simptome. To je bilo 19.06. 10 punih dana je prošlo, a rezultatu ni traga. 16 dana temperaturu i kašlja.

Dragan Popovic

29.06.2020. 22:06

Indija je od pre oko 100 dana uvela 24/7 policijski cas. Milioni su umrli od gladi ili nemogucnosti da nabave lekove. Hapsili su, kundacili i pendrecili narod koji je ocajnicki pokusavao da prezivi, pogazili sva njihova prava i slobode ali ne i epidemiju. Toliko. I tamo i ovde, smrt fasizmu - sloboda narodu!

Р.Српска

29.06.2020. 22:16

какав црни час и рестрикције само би погоршале ситуацију туризам и угоститељство трпи несносне губитке

Student

30.06.2020. 09:09

Drago mi je sto se brine za djake i njihov pocetak godine, a sta mi studenti da radimo? sad nam je poceo julski ispitni rok, kad tad ce doci ovi rokovi u sept i oktorbru. Na fakultetima se pojavila korona, u domovina, svako ima makar jednog prijatelja koji je oboleo, ali naravno nas 200 je jos uvek u amfiteatru