У студију ТВ Пинк, гошће емисије ХитТвит су премијерка Србије Ана Брнабић и епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Брнабић је на почетку емисије прокоментарисала то што је неколико њених колега позитивно на коронавирус и истакла да су сви добро, и додала да за сада нема нових случајева.

Како каже, за себе се није уплашила, додаје да се бави јавним послом и да је стално у ризику који носи њена професија.

- Једном сам се тестирала, била сам негативна, али ако буде потребе не бежим да се поново тестирам - рекла је Брнабић, и додала да је у једном тренутку комплетна Влада Северне Македоније била у самоизолацији а да то није, како каже, била никаква афера нити се ико тиме бавио.


Додаје да јој се чини да их сада, пошто немају на основу чега другог, ударају на такве афере, и како каже, не разуме да неко болест са којом се свет бори користи у политичке сврхе.

- Покушавамо да се боримо са тим на неки други начин. Демантујемо огромне лажи, а многе мале ни не стижемо да прокоментаришемо - рекла је Брнабић.

Др Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да су они као стручњаци увек радили свој посао и додала да је корона глобани проблем, као и да су све очи упрте увек у људе који дају информације о томе.

- Била је неминовност да се такви људи нађу у вртлогу разних прича. То за нас представља нову ситуацију, у којој многи не знају да се сналазе. Међутим, трудимо се да не размишљамо о томе. Имамо много посла - рекла је Кисић Тепавчевић.

Брнабић је рекла да је јасно да људе од струке који никада нису пролазили кроз овакве ствари, погађају ужасна вређања и инсинуације, и додаје да јој је јако жао због тога.


- Апелујем на људе да оставе неке ствари по страни. Борба са короном није само наша борба. Бројеви иду неконтролисано навише у целом свету. Сви размишљају о томе, брину о томе. Сваки дан се мењају информације. Није људски и није фер пребацивати било шта људима који се труде да помогну својој земљи - рекла је Брнабић.

Додаје да је поносна како се Србија борила и како се бори и даље.

- Ми имамо ујутру у 10 сати заказан састанак Кризног штаба, али не желим да говорим о мерама пре него се заврши састанак. Оне ће отприлике бити као и у другим местима где је уведена ванредна ситуација. У Београду имамо највећи број заражених, више од две трећине од укупно заражених је у главном граду", рекла је Брнабић.

Додаје да је очигледно да ће корона остати са нама, све до, како каже, проналаска вакцине. Она истиче да за то треба најмање да прође годину дана.

ПРЕДЛОГ БРОЈ 1. ИЗБОРИ У СРБИЈИ

Коментаришући успех Војвођанских Мађара у Врању, Брнабић је рекла да је видела пуно духовитих опаски на тај рачун, и додала да се она бавила само њиховом кампањом као и да није гледала друге.

- Кампања је била посебна и другачија. Никада нисмо имали да у оквиру једне политичке опције позитивнију и афирмативнију кампању. Нисмо се освртали на политичке противнике. Фокусирали смо се само на оно што смо ми радили у годинама иза нас, на резултате, али и на планове за будућност - рекла је Брнабић.

Како каже, осврнула би се на то да је опозиција имала неописиву лакоћу неодговорности и прогласила победу два месеца пре избора.

- Бојкот свакако није успео, све и да су учествовали на тим изборима, не би прешли цензус - рекла је Брнабић, и додала да су ово били први избори након Ковида у Европи.

Истиче да опозиција, као и неки медији који их подржавају, дају, како каже, полуинформације.

"Јужна Кореја је одржала изборе у сред најгорег таласа Ковида-19. Такође бирао се градоначелник у Паризу. У Баварској такође. Јуче су били на Исланду, и нико не прича о томе", рекла је Брнабић.

Коментаришући изјаву Тање Фајон да избори немају легитимет, Брнабић истиче да је она особа која је победила на изборима на којима је излазност била 28 одсто, а сада прича о демократији.Кисић Тепавчевић је истакла да избори нису криви за повећање броја оболелих од короне, и додала да су предузете све мере предострожности, као да излазак на изборе не представља већи ризик од одласка у продавницу, а тек не од јавног превоза.

- Видимо да имамо свуда у Европи повећање броја оболелих. Мени је битно да су се тај дан поштовале све мере превенције. То довођење у узрочно последичну повезаност догађаја који би свакако сами од себе уследили, не може да буде засновано на објективним доказима - рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је доказано да се глас грађана не добија спотовима и причама, већ, како каже, резултатима.

Кисић Тепавчевић истиче да је одушевљена реакцијом државе на почетку епидемије, као и начином на који смо успели да набавимо средства за лечење, као и на који смо организовали додатне капацитете.

- То је нешто што су очигледно људи препознали. Брзину реакције и видљивост резултата - рекла је Брнабић.

ПРЕДЛОГ БРОЈ 2. КОВИД

Кисић Тепавчевић је рекла да је читав свет прерано почео да прича о другом таласу, али нисмо имали заустављање првог таласа.

- Сви смо се вратили свакодневним животним активностима. Вирус никада није ни нестао, све време је у циркулацији. Надали смо се да ће га топло време убити, али то се није десило. Ми као популација смо то дозволили. Нико не може да се зарази без контакта са особом која је резервоар заразе. У овом моменту сви можемо да будемо потенцијални носиоци заразе, јер постоји пуно асимптоматских случајева - рекла је Кисић Тепавчевић додајући да се вирус углавном преноси капљично иако је и даље, како каже, велика непознаница за читав свет.


Како каже, дистанца и маске су нешто што спашава животе, али додаје да то не може појединац, већ да морамо сви тако да се понашамо.

- Када би у овом моменту сваки становник планете када би се понашао тако, вирус не би имао више где да се преноси, и за 14 дана он би нестао. То изгледа као да није тешко, али то не можемо да постигнемо ни у једном аутобусу, а камоли на нивоу земље и читаве популације - рекла је Кисић Тепавчевић.

Она истиче да сви чекамо вакцину, али додаје да ни од ње не може да се очекује чудо, већ да је од пресудног значаја наше понашање и поштовање мера.

Докторка истиче да уколико се млада и здрава особа инфицира неће вероватно имати тешке симптоме, али може је преносити даље на родитеље или на баке и деке.


- Имамо и младих особа са хроничним обољенима, али и особа које су спортисти па имају тешке слике обољења. Треба да учинимо све да се не заразимо. То није ништа тешко. Треба само да носимо маске у затвореном простору. У краткотрајном боравку у затвореним просторима можемо носити и памучне маске, не морамо нон стоп да мењамо једнократне - рекла је Кисић Тепавчевић.

Како каже, могуће да ће нам то постати и стил живота, додајући да и руковање представља начин за преношење инфекције.

- Ове мере које су једноставно примењиве итекако дају ефекте - рекла је Кисић Тепавчевић.

Коментаришући објаву БИРН-а који су рекли да је од Ковида умрло много више пацијената, Брнабић је рекла да се доста бавила тиме да покуша да свати који су они документ гледали.

- Прво и основно, за овакве ствари, озбиљни истраживачки медији, уколико не желе да објаве таблоидну причу, ипак морају да имају другу страну као саговорника. Никада ме нису звали. Објавити овакве ствари без друге стране, мислим да је крајње неозбиљно и неодговорно - рекла је Брнабић.

Како каже, ако погледате бројеве у целом свету, видећете да то нема баш никаквог смисла.

Како каже, да су желели да нешто прикрију никада не би, додаје, правили базу података Ковид-19, која никада раније није постојала у Србији ни за једну болест или епидемију.

- Желели смо да у сваком тренутку имамо потпуно транспарентне податке и да увек знамо шта се дешава. Важно је да кажем какве су то небулозе о којима они причају. Правили смо комплентно транспарентан систем - рекла је Брнабић.


Она је истакла нису сви људи који су позитивни на Ковид преминули од њега. Додаје да не треба том проблему прилазити сензационалистички.

- Ми смо заиста били прилично конзервативни у томе. Бројали смо и људе преко 90 година старости, иако имају многе проблеме, а позитивни су на ковид, убрајали у ковид-преминуле - рекла је Брнабић.

Кисић Тепавчевић је рекла да када се ради пријава узрока смрти, то се уписује. Додаје да што се више објашњава долази до неког неповерења код грађана.

- Велика је трагедија за све нас, али за сваку од тих особа постоји медицинска документација и све је врло лако проверљиво. И даље не знам на коју базу се позивају из БИРН-а и додаје да сматра да је производ свега тога било да се произведе неповерење у све што се ради - рекла је Кисић Тепавчевић.

ПРЕДЛОГ БРОЈ 3. ХАГ ЗОВЕ ТАЧИЈА


Коментаришући овај предлог Брнабић је рекла да није случајно што је ова оптужница стављена у центар пажње баш сад.

- Не мислим да је тајминг у било ком случају случајан. Некако долази сувише брзо након што је Тачи рекао да Лајчак неко са ким неће разговарати. Али, показује лицемерје међународне заједнице - оценила је Брнабић.

Брнабић је додала да су Тачи и Весељи опасни људи за које Србија има оптужницу. Изразила је наду да је правда достижна и да ће је међународна заједница истерати. Премијерка сматра да Рик Гренел има огромну енергију и да не одустаје тако лако.

- Шта ће се даље дешавати зависи од великих сила, много јачих од нас. Ми се трудимо да нађемо миран, промишљен пут, да сачувамо мир и стабилност и да сачувамо Србе на Косову. Да ли је лако? Чини ми се да никада није било теже - оценила је Брнабић.


Како каже, наша ситуација је комплексна јер су неки непромишљени пре 10 година нешто изгубили.

- Не рачунам ја ту на велику подршку Америке и Европске уније - казала је Брнабић.

Кисић Тепавчевић је рекла да у предаје на факултету у Косовској Митровици и да је увек гане жеља младих да тамо остану и опстану.

- Овде је изгледа досезање истине споро, али надамо се да је достижно. То мора да се деси, да не би више гледали у прошлост - навела је.

ПРЕДЛОГ БРОЈ 4 - ВУЧИЋ У БРИСЕЛУ

Брнабић је рекла да је ово први пут за Србију, која је била у два претходна периода земља која је једина отварала поглавља.

Како каже, сматра да су то политичке одлуке и истиче да ће наставити да раде на реформама што брже и боље, јер од тога, додаје, зависи живот грађана.

- Идемо даље и то је то. Ми ћемо дати све од себе. Реформе проводимо због нас, наше економије и привреде, а оне ће нас већ довести до чланства у ЕУ - рекла је Брнабић.

Истиче да не зависи све од њих, већ да више зависи од чланица ЕУ. Како каже, уколико ствари буду фер Србија је заслужила да постане чланица много раније од 2026. године.


Кисић Тепавчевић је рекла да Србија припада европском свету кроз допринос, како кроз науку, културу, као и кроз спорт.

- Ми смо мала земља, сигурно би у заједници имали бољи квалитет живота којем тежимо. Ми смо били сведоци да солидарност и стратегија није била баш на снази на почетку и у јеку епидемије короне. Сви су гледали себе, тако да генерално треба да се задржи осећај националне припадности са тежном ка европском путу - рекла је Кисић Тепавчевић.

Брнабић је рекла да је Вучић након посете Бриселу рекао да је приоритет програм Србија 2025.

ПРЕДЛОГ БРОЈ 5 - АДРИЈА ТУР

Брнабић је пружила пуну подршку Новаку Ђоковићу.

- Свака му част. Покушао је да уради нешто добро за цео регион. Да остави политику по страни и да помогне младим и неафирмисаним тенисерима, као и да скупи новац у хуманитарне сврхе - рекла је Брнабић и додала да је најлакше да сви буду генерали после битке и критикују некога ко је покушао да уради нешто племенито и добро.

На коментаре да није Новак крив него Влада, премијерка истиче да би највише на свету волела да оставе на миру Новака и да криве њу.

- Ево ја сам крива, није Новак Ђоковић и оставите човека на миру - рекла је Брнабић.

Истиче да би лично пре покушала да уради нешто па да после буде критикована, него да седи код куће и да посматра све са стране и не уради ништа.

- Новаку свака част и сва подршка - рекла је Брнабић.

Кисић Тепавчевић је истакла да му ови напади на Новака изгледају као коришћење ситуације због неких ствари које немају везе са тим.

"За време ванредног стања, имали смо у односу на остале земље Европе веома стабилну ситуацију. Таква ситуација је била управо због мера које смо увели", рекла је Кисић Тепавчеви истичућу да се ефекти мера виде када немају у чему да се изражавају.

Додаје да је сада дошло до попуштања и враћања свакодневним активностима, као и да је одговорност на свима нама да спречимо његово ширење.

- Када је у питању Новак Ђоковић, као и све спортске активности које су биле. Није одлазак на неку манифестацију нешто што је обавезно. Свако је проценио сопствени ризик одласком на такве манифестације. Такође се односи и на дерби - рекла је Кисић Тепавчевић.

Додаје да ћемо морати да научимо да живимо са овим вирусом и да ћемо морати да прихватимо одређени ризик пре одласка на овакве ситуације.