Откривен споменик деспоту Стефану Лазаревићу у Крушевцу: Највећи дипломата и државник средњег века, освануо на коњу, са крстом, гледа према Косову (ФОТО/ВИДЕО)

NovostiOnline/С.БАБОВИЋ

недеља, 28. 06. 2020. у 15:10

Откривен споменик деспоту Стефану Лазаревићу у Крушевцу: Највећи дипломата и државник средњег века, освануо на коњу, са крстом, гледа према Косову (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Софија Бабовић

Његово Преосвештенство епископ крушевачки господин Давид обавио је чин освећења откривеног монумента који је израдила група аутора на челу са Борисом Стајковцем
КРУШЕВАЦ-СПОМЕНИК деспоту Стефану Лазаревићу(1377-1427), сину кнеза Лазара Хребељановића, откривен је данас на Тргу Костурница у Крушевцу: са постаментом је висок 8 метара, а деспот је освануо на пропетом коњу,са витешким обележјима, мачем и крстом, окренут ка Косову.

Његово Преосвештенство епископ крушевачки господин Давид обавио је чин освећења откривеног монумента који је израдила група аутора на челу са Борисом Стајковцем, а град Крушевац је заједно са бројним донаторима уложио око 25 милиона динара у цео комплекс.

Епископ Давид поручује да у ове дане празника Господ даје силу,радост да се осећамо једносрдачним и једнодушним. Нови споменик-нова је радост за Крушевљане.

- Стефан Лазаревић је изгубио оца на данашњи дан, али тај мали дечак, израстао је у великог владара, дипломату,песника, државника, који је у најтежем тренутку преузео земљу заједно са мајком кнегињом Милицом и успео да сачува и ту земљи и част-каже Борис Стајковац, који је са сарадницима Ранком Ђаковићем и Иваном Марковићем и на десетине ливаца и вариоца у бронзи израдио споменик.-Деспота смо представили како диже руку са крстом и окреће је ка Косову, подсећајући нас да морамо да сачувамо веру и љубав, јер нас оне повезују.Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић подсетила је да је у граду пре две године подигнут Споменик кнегињи Милици на Тргу деспота Стефана, Споменик палим припадницима ВС, Полиције и резервног састава од 1991.до 19991.године на Слободишту, а да је прошле године, Трг Костурница припреман је за споменик деспоту.

-На овај начин враћамо у родни град,сјајног војсковођу,ктитора,градитеља,симбола српске духовности и уметности-каже градоначелница Јасмина Палуровић.Иницијатива за подизање споменика потекла је од Народног музеја у Крушевцу.На постаменту су осванули и грб државе Србије и део “Слово љубва”, захваљујући крушевачком књижевнику Љубиши Бати Ђидићу.Један од највећих ерудита средњег века, деспот Стефан Лазаревић је поред “Слово љубва”,посвећеног брату Вуку,написао и “Натпис на мраморном стубу на Косову”. Заслужан је за развој Ресавске преписивачке школе и још за живота добио титулу Првог Витеза Реда Змаја.
СЛЕДЕЋЕГ ВИДОВДАНА:СПОМЕНИК КНЕЗУ ЛАЗАРУ


БИВШИ граодначелник Братислав Гашић, данас директор БИА, најавио је да ће наредног Видовдана, када Крушевац обележава 650 година постојања, на простору Центра 3(Аеродром) бити откривен споменик кнезу Лазару Хребељановићу, оснивачу града и јунаку Косовског боја.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Заврам

28.06.2020. 16:19

И врати се Стефан Високи, син првенац Лазаров и Миличин, деспот, песник, градитељ, просветитељ, храбри војсковођа српски, међу своје. У порти придворне Лазарице му седи отац. Мајка Милица дочекује госте, а недалеко од Двора, сестра И непролазном лепотом свога државничког ума, витешког тела, и славом непобедивог див-јунака, остаде у родном Крушевцу - да задиви сваког намерника и случајног пролазника, да својим суграђанима служи за пример, за наук, на част и понос. Хвала мом дичном Крушевцу.

Istorija

28.06.2020. 16:46

Питање је на чијој страни се борио Деспот Стефан Лазаревић јер је на Никопољу и Ангори спасао Турке катастрофе !