Обележена 631. годишњица од битке на Косову: Министар Ђорђевић предводио државну церемонију уз поруку Србија је свуда где је српски народ (ФОТО/ВИДЕО)

NovostiOnline/С.БАБОВИЋ

недеља, 28. 06. 2020. у 12:44

Обележена 631. годишњица од битке на Косову: Министар Ђорђевић предводио државну церемонију уз поруку Србија је свуда где је српски народ (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: С.Бабовић

Министар рада Зоран Ђорђевић положио венац у име председника Републике Србије Александра Вучића
КРУШЕВАЦ –ИЗАСЛАНИК председника Републике Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводио је данас у Крушевцу државну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти поводом обележавања 631. годишњице од битке на Косову.

Министар Ђорђевић положио је венац на Споменик косовским јунацима и по завршетку церемоније рекао да је свету данас послата јасна порука: Србија је свуда где је српски народ, Србија о свом народу брине и тако ће бити и убудуће.

- Видовдан је симбол српског народа и српства, отпора ка туђину,али представља и симбол храбрости,витештва, велики празник који ср обележава 631.годину-каже министар Зоран Ђорђевић.- наша је дужност да чувамо сећање на те дане, на изазове који су били. Изазови који су пред српским народом су свакако велики и верујем да ће слободарски дух и жеља за слободом у нашем народу победити, да ћемо као народ опстати и овде и на косову и Метохији као нашој светој земљи.


Почасни плотун испалили су припадници Гарде ВС, а венац на споменик положио је и Братислав Гашић,директор БИА и биши градоначелник Крушевца. Споменик косовским јунацима,откривен на Видовдан 1904.године у присуству краља Петра Првог Карађођевића,симбол је и Крушевца и Видовдана.

Мање је познато да је 1934, Крушевац проглашен као град где се долази на хаџилук, што је била одлука Великог молепственог сабора. Одатле још потиче традиција обележавања Видовдана у Крушевцу, као граду одакле је Лазарева војска кренула на Газиместан 1389.године.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Šahbaz

28.06.2020. 13:10

Sloba je 1989. ovaj dan slavio na Kosovu...ovi današnji će ga slaviti za koju godinu u Zemunu

Zloco

28.06.2020. 13:58

Kako je krenulo 2050 će se obeležiti godišnjica kosovskog boja u Somboru. Ko razume shvatit će.

Видећемо

28.06.2020. 16:00

@Zloco - Како је кренуло, у Загребу ће бити ћирилица, као и у Тирани. Само да се Амери покупе и оду кући, а да се немци позабаве својим проблемима и час ћемо да вратимо балканска племена на фабричка подешавања. Па и твоје племе. Надам се пре 2030. године.

Барбароса

28.06.2020. 15:17

Председник Републике, председник Владе и председник Скупштине су имали важнија посла. Шта може од ове прославе бити важније??

zabrinuta

28.06.2020. 15:18

Ima srba i u Čikagu, Minhenu...treba li i njih kao 90-tih oslobađati