С обзиром на околности, добро је прошло: Младен Шарчевић о малој матури

Танјуг

27. 06. 2020. у 12:29

С обзиром на околности, добро је прошло: Младен Шарчевић о малој матури

Младен Шарчевић / Фото Г. Шљивић

Министар просвете Младен Шарчевић навео је да је током спровођења мале матуре било пет одсто компликација насталих због неких пропуста, који су, како додаје, збунили софтвер

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарћевић изјавио је данас да је мала матура у Србији добро прошла, с обзиром на буџет и околности у којима је одржана.

Каже и да је питање да ли ће се мала матура и даље одржавати на исти начин када се буде увела државна матура, уместо пријемних испита за гимназије и средње стручне школе.

"Уводи се потпуно нови систем. Када узмете у обзир са колико новца располажемо, колико је зрео систем и које смо околности имали да то спроведемо, урадили смо фантастично добро посао", рекао је Шарчевић Тањугу, сумирајући утиске о малој матури.

Навео је да је током спровођења матуре било пет одсто компликација насталих због неких пропуста, који су, како додаје, збунили софтвер.

Поред Новог Пазара, где је у четвртак поновљено полагање комбинованог теста у пет од 15 школа у том граду, покушај неправилности забележен је и у Нишу, на тесту из математике, рекао је Шарчевић и подвлачи да Министарство испитује те случајеве који су пријављени полицији и тужилаштву.

Министар наводи да се поред та два случаја, остатак државе добро показао у спровођењу мале матуре.

"Софтверски начин оцењивања мале матуре смањио је број прегледача са 8.000 на 4.000", казао је министар и наводи да је план да се наредних година цео поступак дигитализује.

Ученици који су позитивни на Ковид-19, као и сви они који из других разлога нису били у прилици да изађу на полагање мале матуре у јунском року, имаће у августу нову шансу, као и њихови вршњаци који су изашли у првом року, наводи Шарчевић.

Када је реч о електронском упису ученика у средње школе, Шарчевић наводи да ће тај поступак бити ефикаснији и уштедеће време, а смањиће ризик услед пандемије вируса корона, јер родитељи неће морати да одлазе у школе.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ipsilon

27.06.2020. 14:40

a sto jos uvek nemozemo da izvrsimo uvid u rezultate male mature,jer sistem ne radi, a, sto u maticnim skolama kazu da nije moguce da se izvrsi uvid u rezultate male mature,sto se produzavaju rokovi za zalbe, a tek nerviranje, stres za decu i roditelje. Sad ce upis u srednje skole da se vrsi elektronskim putem.Sami gospod bog zna kako ce to funkcionisati.