У понедељак матуранти полажу пријемне испите у трци за упис на факултете: Са маском до индекса

В. Ц. С.

27. 06. 2020. у 13:00

У понедељак матуранти полажу пријемне испите у трци за упис на факултете: Са маском до индекса

Фото К. Михајловић

На Универзитету у Београду пријављено 17.339 кандидата
ПОЛАГАЊЕ пријемних испита за упис на државне факултете почиње у понедељак, а завршава се 5. јула. Највише заинтересованих у петак поподне било је пријављено за полагање на Универзитету у Београду - чак 17.339 кандидата.

Испити на факултетима полагаће се уживо, уз све мере које је сугерисао Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут": уз обавезне маске, дезинфекцију руку и размак од метар и по до два између кандидата. На појединим факултетима полагање ће бити организовано по сменама, негде ће бити подељено по групама, уз коришћење капацитета других факултета.

Будући студенти београдског Електротехничког факултета полагаће, на Београдском сајму.

КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ ПО КАЛЕНДАРУ БУДУЋИ средњошколци требало би да сутра сазнају коначне резултате завршног испита, како је планирано уписним календаром. Након проблема у појединим школама са кашњењем резултата, губљења и мешања тестова, родитељи су се жалили другостепеним комисијама, које би требало да одлуче о њиховим приговорима. После објављивања коначних резултата, следећи корак у уписној трци је попуњавање листе жеља, које је заказано за понедељак и уторак. У коју су школу уписани, мали матуранти ће сазнати 7. јула. (Б. Б.)

- Стручњаци из "Батута" проверили су хале и дали нам препоруке за одржавање пријемног испита, а ми смо отишли корак даље и пооштрили мере - каже проф. др Лазар Сарановац, из Комисије за организовање пријемног испита на ЕТФ. - Кандидати морају да носе маске и стоје на потребном одстојању још док чекају ред да уђу у халу. Постављене су дезо-баријере, средства за дезинфекцију руку... Обезбедили смо и резервне маске. Дежурни професори носиће маске, визире и рукавице.

ЕТФ је један од најтраженијих факултета и за њега се пријавило 1.079 свршених матураната, иако примају 720. Међу посебно траженим је и ФОН, где се пријавило дупло више заинтересованих од одобрених 820.

- Наш пријемни испит почиње у уторак. Кандидати ће бити подељени у групе. Ранијих година су полагали, осим на ФОН-у, и у згради Факултета политичких наука, на Саобраћајном и у Вишој електротехничкој, а сада још чекамо тачне локације. Објавићемо их до краја викенда - кажу у пи-ар служби ФОН-а.

Према речима декана Економског факултета проф. др Боричића, ове године се за пријемни пријавило више младих него претходних година - око 1.100.

- Кандидати ће полагати подељени у три групе. Прва почиње у понедељак, у 9 сати, уз све безбедносне мере против короне: потребну дистанцу, маске, дезинфекцију на улазу - каже Боричић.

Наш најстарији универзитет, у Београду, примиће укупно 15.192 студената. Више пријављених од одобреног броја, осим на ФОН и ЕТФ, има и на Архитектонском, Грађевинском, Машинском, Саобраћајном, Правном, Медицини, Стоматологији, Фармацији, Математичком, Хемијском, Биолошком, Географском, ФПН и Факултету безбедности.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације