Спасао више од 10.000 живота: Колеге одале почаст професору Џодићу

З. НИКОЛИЋ

уторак, 23. 06. 2020. у 06:08

Спасао више од 10.000 живота: Колеге одале почаст професору Џодићу

Фото М. Лабудовић

Краткотрајним прекидом рада здравствени радници одали почаст професору Радану Џодићу. Др Иван Марковић: Подједнако важан му је био сваки пацијент. Одликован је са два Ордена витеза Републике Француске

ЦЕЛОКУПНО здравство Србије у понедељак је застало да неколико минута ода пошту професору др Радану Џодићу, који је заувек напустио хируршке сале у којима је помогао безбројним пацијентима. Чувени онколог и ендокринолог, некадашњи директор Института за онкологију и радиологију Србије, редовни професор Медицинског факултета у Београду, током више од четири деценије оперисао је више од 10.000 оболелих. Свима који се баве хирургијом, овај стручњак био је путоказ како се кроз искрен хуманизам човек приближи божанским вредностима.

- Његов пут од самог рођења у селу Плешин на Голији није био лак - каже, за "Новости", доцент др Иван Марковић, директор Клинике за онколошку хирургију Института за онкологију и радиологију Србије. - Новинар Милош Јефтић помиње Џодићевог деду Гаврила који је, видевши новорођенче које је после рођења изашло главом напред, са хематомом на лицу, рекао да га "пусте", али га је мајка ипак подојила и он је стасао у генијалног хирурга.

После основне школе и гимназије у Новом Пазару, Радан Џодић завршио је Медицински факултет у Београду. Од треће године студија почео је да волонтира и одлучио је да се бави хирургијом, где му је ментор био професор Милићевић, који је брзо препознао изузетан таленат младог студента.

- По запослењу је као стипендиста француске владе 1981. отишао на Институт "Гистав Руси" - додаје др Марковић.- Учио је хирургију штитасте жлезде код др Жана Лакура, када му је и понуђено да остане у Француској. У то време су му се родили близанци Ксенија и Вељко и одлучио је да се врати кући. За време специјализације у Београду више пута је одлазио на усавршавање у Француску, правио је сјајне контакте који су нама, потоњим генерацијама лекара онколога много значили.

Доктор Радан Џодић је почетком двехиљадитих био иницијатор уговора између Института за онкологију и радиологију и Владе Француске, на основу којег је наредних година више од 90 онколога из тадашње Савезне Републике Југославије остварило веома значајно усавршавање у Француској, на њиховим престижним онколошким институтима.

- Данас то људи олако забораве, али то су били огромни и важни искораци за наше стручњаке - додаје др Марковић. - У два наврата др Џодић одликован је Орденом витеза Републике Француске за допринос у области медицине, као и за доприносе у области онкологије и едукације нових стручњака.

Професор Џодић постао је једна врста симбола, посвећеништва хирургији. Како објашњава наш саговорник, целу професионалну каријеру професор је посветио пацијентима. Није правио никакву разлику међу њима, а сваки појединачно био му је најважнији.

- Нас, млађе колеге обучавао је у занатском, хируршком смислу, али је огромну пажњу посвећивао научном усавршавању. Терао нас је да напредујемо, па је био професор у правом, најбољем смислу те речи. Једноставно речено, био је добар човек. И добар лекар. Волели су га и пацијенти и колеге.

МЕЂУ НАЈБОЉИМА У СВЕТУ

ПРОФЕСОР Радан Џодић био је оснивач и председник Удружења онколошке хирургије Србије, као и председник Канцеролошке секције Српског лекарског друштва.

Био је, такође, члан Медицинске академије Српског лекарског друштва, као и потпредседник Светске федерације онколошких хируршких удружења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације