Сахрана Пупина у Србији - његова жеља, за нас част и обавеза

Јелена Матијевић

субота, 20. 06. 2020. у 12:00

Сахрана Пупина у Србији - његова жеља, за нас част и обавеза

Јелена Матијевић

За Србију је увек и на сваком месту чинио све што је могао. Волео је Америку, али је био Србин
МИХАЈЛО Пупин је желео да почива у Србији. О томе постоји недвосмислен писани траг који је оставила његова ћерка Варвара, али аманет великог научника још није испуњен. Осам и по деценија самује на гробљу у њујоршком Бронксу.

Остварење сваке велике жеље и намере, кажу стари, тражи пуноћу времена и кадре људе. Нека нам, и овај пут, то буде оправдање за неучињено. На жељу генија из Идвора, све нас је подсетила професор Радмила Милентијевић, одлучна у намери и да је испуни. На нама је сада да је подржимо и чињењем и срцем. Слога међу његовим наследницима, оним чија ће сагласност за ексхумацију бити пресудна - охрабрује.

Све разлоге због којих земне остатке генијалца и родољуба треба пренети у Србију немогуће је набројати. Његово стваралаштво и вредности које је неговао могу само да нам буду узор. На животном путу од пашњака до научењака, "у Новом свету је прославио и себе и српско име", и оставио безброј примера самопрегорног рада, дисциплине и љубави.

Да би помогао отаџбини у Првом светском рату, заложио је сву своју имовину вредну око 100 милиона данашњих долара, уз одговор изненађеним банкарима: "Ако пропадне Србија, нека пропаднем и ја." Има ли данас у нашем роду иког, на свим меридијанима, ко би то учинио? А, ово је само један од примера његове неизмерне љубави према отаџбини.

За Србију је увек и на сваком месту чинио све што је могао. Волео је Америку, али је био Србин. За понос свих нас - Србин од чијег рада човечанство и данас има безброј добробити. Србин чије нам поштовано име и данас отвара многа врата. Пренос његових земних остатака у домовину зато не би био само испуњавање жеље славног научника, већ велики чин за наш народ и нашу историју. Нас би опет прославио, а он би мирно почивао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Banaćanin

20.06.2020. 16:13

Niko za ovo vreme u Srbiji se nije zapitao, pa ni sada zašto njegova poslednja želja nije ispunjena? A mislim da odgovor leži u činjenici da i pored velikih zasluga Pupina oko razgraničenja i stvaranja Jugoslavije, Karadjordjevići i njihove verne pristalice nisu mogle da se pomire sa činjenicom da se Pupin na mirovnoj konferenciji posle Velikog rata, često suprostavljao Aleksandru Karadjordjeviću da stvori njegovu prokletu Jugoslaviju. Zbog Karadjordjevića jedan deo Banata je ostao u Rumuniji.