Струка поново ЗАБРИНУТА због пораста броја оболелих: Предраг Кон најавио НОВЕ МЕРЕ – Ако буде потребе БИЋЕ ОБАВЕЗНЕ!

Новости онлајн

13. 06. 2020. у 10:49

Струка поново ЗАБРИНУТА због пораста броја оболелих: Предраг Кон најавио НОВЕ МЕРЕ – Ако буде потребе БИЋЕ ОБАВЕЗНЕ!

Фото: Н. Скендерија

Према последњим подацима за 24 часа у Србији је регистровано 73 нова случаја заразе
ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон, који је месецима уназад на челу струке у Владином Кризном штабу, огласио се поводом актуелне епидемиолошке ситуације у земљи и односа грађана према мерама превенције.

Он је на свом Фејсбук профилу споменуо и антивакцинални покрет, критичаре ванредног стања, поступање по сили закона.- У Србији епидемија ЦОВИД-19 се политизовала, а посебно се користи од стране антивакциналног покрета. Не сматрам то необичним, али сам забринут због озбиљног неповерења српског друштва према сопственој превентивној медицини која је УВЕК темељ сваког здравственог система. Свака надградња без ојачаног темеља није добро и детаљно осмишљена.


- Највећи критичари ванредног стања због цовид 19 и полицијског часа сада су потпуно шокирани скидањем истог. Мере и даље постоје, али су тренутно на нивоу препорука (ако буде потребно биће опет обавезне без ванредног стања). Непоштовање препорука за одржавање дистанце и коришћење заштитне опреме ради заштите изазива шок код оних који су говорили о "неразумним" рестрикцијама, али по мом утиску и код свих који се осећају угрожено и препуштено себи.

- Да ли смо друштво које разуме само забране, законску обавезност и казне које проистичу из не поштовања ових обавеза? Сматрам да много може да се уради у овом периоду корона кризе на повећању свести у Србији да је у свакој пандемији врло битно схватити да је то УВЕК рат против биолошког агенса. Обавеза да се води рачуна да никога не заразимо односи се не само на цовид19 већ и било које друге заразне болести и у ванпандемијским условима. Србија има своју превентивну медицину - поручио је Кон на свом профилу.

Према последњим подацима за 24 часа у Србији је регистровано 73 нова случаја заразе. У истом периоду није било преминулих.

У Београду се поново бележи велики број заражених. Како је претходно наводила епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић нови случајеви заразе повезују се са прославама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Савесни грађанин

13.06.2020. 11:09

Па нормално кад сте пустили за дерби 25.000 људи, наравно да ће бити још пораста оболелих

Boba

13.06.2020. 21:06

Narode da li je moguce da necemo da vodimo sami racuna o svom zdravlju nego nam trebaju vanredna stanja.Niko nenosi masku,nepostuje se rastojanje a kada se uvede vanredno stanje onda svi kukaju.Gospodo brinite o sebi .Nismo valjda retardi pa da nam stalno za vratom bude policija.Da li neko nekoga tera da ide na utakmice,proslave ili bilo kakve skupove.A kada se vec ide treba maksimalno povesti racuna o zdravlju svak o svom.