Образовањем до посла: Програм подршке ученицима ромске националности

Б.Радивојевић

12. 06. 2020. у 13:45

Образовањем до посла: Програм подршке ученицима ромске националности

Илустрација Фото: Ж. Кнежевић

Чак 87 одсто ромске популације има само основно или ниже образовање, а мање од један одсто више и високо образовање
Представништво фонда за образовање Рома, уз подршку програма Немачке финансијске сарадње, који имплементира Немачка развојна банка KfW у име Владе Републике Немачке - Министарства за економску сарадњу и развој, током последњих месец дана спроводи онлајн кампању "Образовањем до посла", као део пројекта "Поспешивање запошљивости младих Рома и Ромкиња - фаза 2".

У оквиру ромске заједнице чак 87 одсто популације има само основно или ниже образовање, а мање од један одсто њих има више и високо образовање, показују подаци са последњег пописа Републичког завода за статистику. Ништа боље није ни када је реч о запошљавању. Наиме, Роми на нови посао чекају у просеку месец дана дуже од опште популације. Роми се суочавају са знатно вишим стопама незапослености у свим старосним групама, а и даље је значајан број Рома без радног искуства. Чак 81 одсто младих није запослено, нити се школује, а посебно у томе предњаче девојке.

Најновије студије наводе да је још присутно непостојање јасних информација о постојећим мерама подршке за осетљиве групе, да родитељи сиромашних ученика нису на време информисани о својим правима и одговорностима, а локалне самоуправе немају проактивну улогу у правовременом идентификовању деце која нису у систему образовања.

С тим у вези, циљ кампање "Образовањем до посла" јесте упознавање ученика са могућностима које су им на располагању, као и мотивисање да наставе своје образовање и да при томе одабир средње, високе школе или факултета ускладе са својим интересовањима, способностима, али и потребама на тржишту рада.

- Ученици/ученице имају право да користе мере афирмативне акције, како би уписали жељену средњу школу или факултет. Такође, сви ученици ромске националности када упишу средњу, високу школу или факултет, могу да се пријаве на Конкурс за доделу ученичких и/или студентских стипендија особама из осетљивих друштвених група, које Министарство просвете, науке и технолошког развоја објављује на почетку сваке школске, односно академске године - рекла је Зорана Томић, координаторка за средњошколски стипендијски и менторски програм Представништва фонда за образовање Рома.

Стеван Глигорин, координатор за стипендијски програм Фонда за образовање Рома објаснио је које све могућности имају на располагању будући студенти ромске националности.

- У питању је Ромски Меморијални програм универзитетских стипендија (РМУСП) који спроводи Фонд за образовање Рома (РЕФ). Конкурс за ову годину отворен још неколико дана, до 17. јуна. На сајту /www.romaeducationfund.org/rmusp-serbia/> https://www.romaeducationfund.org/rmusp-serbia/ могуће је прочитати више информација о самом програму, али и конкурисати за стипендију - рекао је Глигорин.

Уколико ученик одлучи да након завршене средње школе потражи посао, важно је да се упозна са потребама на тржишту рада како би могао брзо да се запосли у струци. Према последњим подацима Инфостуд-а највише огласа за посао било је за позиције: продавца, комерцијалисте, возача, заваривача, кувара, месара, фризера, пекара, столара, телефонског оператера, магационера, фарбара, металостругара и ИТ стручњака.

НАЈБОЉИ УЛОГ У БУДУЋНОСТ

- Желим да поручим свима да се исплати улагање у сопствено образовање, у будућност. Не треба ни под којим условима напуштати школовање. Упишите школу, идите после на факултете, то можда није гаранција да ћете сутра живети лакше, али образовањем добијате могућност да помогнете пре свега себи, затим својим родитељима, а онда и да дате свој допринос заједници из које долазите - истакао је Роберт Касумовић, магистар фармације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације