Кинески стручњаци после ДВА И ПО МЕСЕЦА одлазе из Србије: Приређен им опроштајни пријем у Влади (ФОТО)

Танјуг

среда, 10. 06. 2020. у 21:44

Кинески стручњаци после ДВА И ПО МЕСЕЦА одлазе из Србије: Приређен им опроштајни пријем у Влади (ФОТО)

Фото: Танјуг

Брнабићева је захвалила председнику Кине Си Ђинпингу на брзој реакцији и помоћи, као и амбасади Кине у Београду
Тим кинеских лекара који је 21. марта у Србију допремио неопходну опрему и заштитни материјал за борбу против ковида 19, после два и по месеца, одлази, а вечерас им је у Влади Србије опроштајни састанак приредила премијерка Ана Брнабић.

Брнабићева је захвалила председнику Кине Си Ђинпингу на брзој реакцији и помоћи, као и амбасади Кине у Београду.

"Након 82 дана боравка у Србији, кинески тим експерата се враћа у Кину. Желим у име Владе Србије и свих грађана да се захвалим, пре свега, кинеском председнику, а онда и амбасади Кине у Београду и целом тиму експерата, као и њиховим породицама, зато што су одиграли једну од кључних улога у нашој борби против ковида-19", рекла је премијерка.

Она је подсетила да је кинески председник Си Ђинпинг одмах реаговао на молбу председника Србије Александра Вучића, наводећи да је први авион слетео 21. марта, само 15 дана након што је у Србији идентификован први случај.

Стигли су, подсећа Брнабићева, респиратори, заштитина опрема, али и најбољи експерти који су успели да се изборе с ковидом-19 у Кини.

"Дошли су да пренесу знање и искуство и да уложе огромну енергију. Током 82 дана обишли су целу земљу. Имали су преко 150 састанака и активности са нашим здравственим радницима", нагласила је премијерка.

Она је позвала кинеске лекаре да се врате у Србију са својим породицама као гости.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо је истакла да су кинески лекари успешно завршили задатак и да се сада, после 82 дана, враћају својим домовима, наводећи да су за све то време са српским колегама поделили искуство у превенцији, контроли и лечењу.

Она је додала да су кинески стручњаци били у свим жариштима у Србији, од Суботице до Врања и од Лознице до Зајечара, додајући да су прешли око 20.000 километара.

Амбасадорка је захвалила председнику Александру Вучићу и спрском народу на поверењу и пажњи коју су указали кинеским стручњацима.

"Када су дошли у Србију, она је за њих била непозната земља. Данас је Србија у њиховим срцима и они остају вечни чувари нашег челичног пријатељства", поручила је Чен Бо.

Истакла је да верује да ће кинески стручњаци са собом из Србије понети лепе импресије и дубоко пријатељство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)