Коментар: Десанка је, засада, ПОМИЛОВАНА, а ко ће да затражи враћање дела која нису ПРЕЖИВЕЛА измене у наставном програму?

Марина МИРКОВИЋ

уторак, 09. 06. 2020. у 12:02

Коментар: Десанка је, засада, ПОМИЛОВАНА, а ко ће да затражи враћање дела која нису ПРЕЖИВЕЛА измене у наставном програму?

Марина Мирковић

Показало се да притисак јавности, сложне и уједињене у ставу да је збирци "Тражим помиловање" место у настави за четврти разред, може да доведе до преиспитивања и промена лоших одлука
СТИХОВИ велике песникиње враћени су у програме виших разреда гимназије, захваљујући лавини коју су покренуле "Вечерње новости" и иницијативи Задужбине "Десанка Максимовић". Исправљен је огромни пропуст. Показало се да притисак јавности, сложне и уједињене у ставу да је збирци "Тражим помиловање" место у настави за четврти разред, може да доведе до преиспитивања и промена лоших одлука.

Десанка је, засада, "помилована", али поставља се питање ко ће да затражи помиловање за многе друге ауторе и дела која нису "преживела" измене у наставном програму, почевши од Владана Деснице, чије је "Прољећа Ивана Галеба" (п)остало тек изборна лектира. Или највећег епа словенског барока, Гундулићевог "Османа", који је после жалби НПС требало да буде враћен у програм, но увидом у "Просветни гласник" од 2. јуна јасно је да није тако.


Прочитајте и: Nacionalni prosvetni savet posle bure u javnosti ISPRAVIO NEPRAVDU: Desanka Maksimović OSTAJE u školskom programu


Или Стевана Сремца чији су "Поп Ћира и поп Спира" већ "прогнани" из основних школа, а сада ни за "Зону Замфирову" нема места у средњим школама. Ко ће тражити помиловање за "Ђачки растанак" Бранка Радичевића или Змајеву сатиричну поезију, за Милана Ракића или Војислава Илића, за "Јаму" Ивана Горана Ковачића...


Немушта образложења комисије, увредљива за ауторе и дела која се њима искључују из наставе, узрујала су многе, а чланове Националног просветног савета је бурна реакција свеколике јавности навела да промене став и хитро реагују те изгладе ствар. Међутим, аргументи на које се чланови спорне комисије позивају скрећу нам пажњу на друге, реалне проблеме: на премали фонд часова српског језика и књижевности, те на мањкавости поступка доношења наставних програма. Десанка ће се вратити у програм, али проблеми остају.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Деки

09.06.2020. 12:20

Све је почело много раније, још средином 19. века, ово сада је само разрада. Закључак ћемо донети сами, када буде сасвим свеједно ко смо, како се зовемо и шта је старије, ајфон или ми. Није у питању ни нато, ни шипци, ни мило, ни Бугари, ни Хрвати, ни американци, ми смо себи изгледа највећи непријатељи. Ипак је ово земља "сељака", полуписмена нација, којом се лако манипулише. Десанка је била мамац, да се заврши крупнији посао, али како то објаснити некима.

psl

09.06.2020. 13:03

Ne mogu da verujem šta je sve izbačeno iz lektire. Da li je moguće? Pa u kavoj mi to državi živimo i ko su ljudi koji donose te odluke?

Santorini

09.06.2020. 15:24

@psl - Ko ih je postavio na pozicije sa kojih o tome odlucuju u ime Vas, toga da pitate.

драгана

09.06.2020. 15:35

@psl - Mi živimo u državi Srbiji u kojoj nam preporučuju i naređuju da se stidimo što smo Srbi.Nije "cool" biti Srbin,tako je "out" voleti svoj narod,biti zahvalan svojim slavnim i požrtvovanim precima,čuvati tradiciju i istoriju,zahvaljujući kojoj jesmo i živimo,pokušavaju da nas nateraju da zaboravimo zlo koje su nam činili...za šaku dolara ili evra.Izdajnici au među nama.Nisu imaginarni.Dela ih razotkrivaju.

Господо

10.06.2020. 11:14

Хајде мало да будемо реални. "Осман" и "Ћира и Спира" , "Зона" су и пре 40 година били бесконачно досадни за ћаке. Прегазило их је време. а Тај период треба да се на неки други начин објасни и приближи младима. Ма ни филм ни серију данашња омладина не жели да гледа. Како мислите да привучете децу и омладину да читају ако им у лектиру "сервирате" архаичне романе? Друга је прича са патриотском поезијом.