Национални просветни савет после буре у јавности ИСПРАВИО НЕПРАВДУ: Десанка Максимовић ОСТАЈЕ у школском програму

Р. ДРАГОВИЋ

08. 06. 2020. у 20:15

Национални просветни савет после буре у јавности ИСПРАВИО НЕПРАВДУ: Десанка Максимовић ОСТАЈЕ у школском програму

Десанка Максимовић

Ова одлука је прослеђена и министру просвете Младену Шарчевићу
ПОЕЗИЈА Десанке Максимовић биће као и досад део школског програма у пуном обиму - одлучено је већином гласова на данашњој ванредној седници Националног просветног савета Србије. Ова одлука је прослеђена и министру просвете Младену Шарчевићу.

- То значи да ће у програму четвртог разреда остати збирка "Тражим помиловање", а у трећем избор из поезије - рекао је данас председник Националног просветног савета професор др Радивоје Стојковић.


Да легендарна Десанка остане део незаобилазног школског штива епилог је вишедневне јавне борбе да се њена дела не избаце из наставног програма српског језика и књижевности. У њену одбрану, симболично тражећи помиловање за њене стихове, устала је целокупна стручна јавност, књижевна друштва, студенти Филолошког факултета, председница Владе...


Повод за јавну побуну интелектуалаца и јавности, која се као ретко кад, ујединила око неког друштвеног питања, било је упозорење "Задужбине Десанке Максимовић" да је на делу избацивање стихова велике песникиње, са образложењем да се "не уклапа у оквир епохе".


Да је "случај Десанка" само сегмент много ширег "реформског" захвата просветних власти, објављеног са потписом министра Младена Шарчевића другог јуна у "Просветном гласнику", сведочи и низ тешко разумљивих искључења чувених писаца и дела. Листа је подужа. Међу њима су и генерацијски школски класици: поема "Јама" Ивана Горана Ковачића, Мажуранићев спев "Смрт Смаил-аге Ченгића", као и Хемингвејев роман "Старац и море", Толстојев "Рат и мир" или Михајловићев "Кад су цветале тикве".Док се најшира јавност пита ко је и на основу чега проценио које је штиво неподобно у новом наставном програму, стручњаци за наставу српског језика имају своје виђење проблема. Десанка је, како ствари стоје, изгубљена у безбројним процепима реформе наставних планова и програма, а њеним песмама је плаћен рачун скандалозно малим фондом часова српског језика и књижевности у српским школама.


Професорка Филолошког факултета др Зона Мркаљ, која је са прекидима била и члан комисије Завода за унапређивање образовања и васпитања, за писање новог наставног програма објашњава, за "Новости", да кривца за низ непопуларних потеза треба тражити у никад незаокруженим стандардима у настави српског језика, као и у смањењу броја часова.


САВЕТ САВЕТУЈЕ, МИНИСТАР ОДЛУЧУЈЕ НЕПРАВДИ према класичним делима српске и светске књижевности, која се постискују из читанки и лектире, наруку иде и сложена процедура промена наставних програма. Завод за унапређивање образовања формира стручне комисије задужене за писање предлога планова и програма, које шаљу Националном просветном савету на изјашњавање. До последње измене закона, пре три године, НПС је имао "последњу реч" о примљеним предлозима, да би тада постао само саветодавно тело. Чак и да се не сложе са неким предлогом, министар може да га усвоји. У случају избацивања Десанке Максимовић, НПС се сагласио са приспелим предлогом.


- Овај процес се претходне три деценије одвијао несистематично и парцијално - наводи професорка Зона Мркаљ. - Никада нису до краја усклађени стандарди млађих и старијих разреда, јер је то предуслов за целовит увид у наставну материју. Одређени резови направљени су и због премалог броја часова језика и књижевности који се у Србији изучава најмање на Балкану.


Наша саговорница као посебан проблем наводи и пренаглашено инсистирање Министарства просвете последњих година на увођењу нових технолошких знања, попут информатике, у наставним плановима, а науштрб књижевности.


- Примера ради, из наставног програма је изостављена "Смрт Смаил-аге Ченгића", јер је реч о драмском спеву, који се већ изучава на примеру "Горског вијенца". Оваквих примера је доста. Велики пропуст је направљен и што је у последњој фази реформе програма овог предмета за средње школе изостала јавна расправа. На примеру основношколских измена програма показала се важност овог механизма за исправљање грешака - истиче професорка Мркаљ.


Један од значајних фактора за "црвени картон" Десанки Максимовић је била и наредба Министарства просвете да се дела из градива не понављају. Комисија Завода, притом, од Министарства је добила рок од свега два месеца за програм за трећи и четврти разред гимназије.
ЗАВОД НИЈЕ ГЛАВНООПТУЖЕНИКООРДИНАТОРКА у Заводу за унапређивање образовања и васпитања Дејана Милијић Субић, која је и у комисији Завода за израду школских програма, објашњава да је ово тело имало пред собом захтев да у малом фонду часова уврсти низ тема, као и песнике са којима се ђаци нису сусрели у основној школи, а заслужили су да буду у програму.

- То су врло болне одлуке. Кад бих се ја питала, српски језик би имао десет часова. Било би тада времена да се ученици заиста посвете обради књижевних дела - наглашава Дејана Милијић Субић и додаје да је Завод "главнооптужени, иако то није суштински тачно".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

Šahbaz

08.06.2020. 20:30

jel to isti onaj savet koji svake godine menja knjige? ja sam svojevremeno koristio knjige od brata koji je 10 godina stariji od mene, a sada menjaju knjige svake godine! verovatno zbog zarade izdavača!

Bonaparta3@gmail.com

08.06.2020. 21:02

Ovo je divna i veoma važna vest koja će obradovati svakog dobronamernog građanina ove zemlje. Desanka je naše posebno blago, ali ništa manje nisu ni Kiš, Ćopić, Andrić, Bećković i mnogi drugi koje su izbrisali iz nastave. Nije mi jasno kome je pala ta budaleština na pamet? Najvrednije, najbolje među nama izbrisati iz škole sa tupavim obrazloženjem ne uklapa se... U šta se ne uklapa, u njihove zakržljale mozgove? Sramota.

Наставник

08.06.2020. 21:03

Завод за уназађивање образовања и завод за обезвређивање квалитета образовања у пакету са министром се утркују ко ће бити срамота број 1 српске просвете

Šumadinac BRE

08.06.2020. 21:06

NE DAMO TE ! Sram bilo te NE SRBE , za pokusaj uklanjanja jednog od pisaca velikana , dobro niste Kiju Kockar stavili za lektiru , ili sabrana dela Zvezdana Golubovica

Сандра

08.06.2020. 21:07

Ово је само да министар испадне позитивац.

* КОМЕНТАР *

08.06.2020. 21:14

Тако и треба!!! Иначе ово је огромна срамота за све који су проузроковали ову ситуацију и треба их под хитно сменити са њихових тренутних намесничких функција!!! Под хитно повећати број часова Српског језика и књижевности како би нам деца бар на тај начин више читала књиге а мање времена проводила у гледању фарми, парова, шпанских и турских серија (сваког дана од 20ч па до 22ч на неким тв каналима) преведених и снимљених на наш језик итд., итд. !!!

Чеда

08.06.2020. 21:38

И ко ће да одговара за националну издају? Који то мозак мења сваке године уџбенике?

СДБ

08.06.2020. 22:15

Без обзира што је враћена министар треба да иде ван,јер такви министри Српској просвети нису потребни.

Sve Je Jasno

08.06.2020. 22:17

Desanka je nacionalno blago.Svi koji su doneli ovu odluku MORAJU da budu smenjeni.ODMAH.

hristina

08.06.2020. 22:29

Savet savetuje, ministar odlucuje ... Niko ne cita "Prosvetni glasnik", tamo gde se "sahranjuje" SRPSKA poezija I proza I tamo gde se salje dodjavola SVE sto je SRPSKO I sve sto oznacava srpski nacionalni identitet ... PS: "AKO je ista u jednoj drzavi bitno, AKO ista jedan narod cini narodom, onda je to njegova filologija: jezik I knjizevnost." - profesor Milos Kovacevic ... HOCEMO nazad Copica, Cosica, Kocica, Sremca, Andrica, Nusica, ... Gde ce nam dusa!?

Misko

08.06.2020. 23:19

A sad lepo otkaze koji su zeleli da Desanku uklone iz udzbenika. Pa neka razmisljaju posto ce imati vremena.

Draga

08.06.2020. 23:46

Nije u pitanju samo Desanka, izbacili su skoro sve značajne naše pisce i pesnike. O ovome su se pisali i studenti književnosti u Novom Sadu. Mora se odmah reagovati.

Slavko Zenar

09.06.2020. 07:00

Nije problem neko, potpuno smišljeno i organizovano, želi izbrisati našu istoriju i kulturu. Problem je što mi to ne umemo da kaznimo. Nije pobeda sačuvati Desanku Maksimović u udžbenicima. Pobeda je satrti seme ološu koji pokušava da nas uništi, kako nikada više nikome ne bi palo na pamet da se igra sa našom kulturnom baštinom. Nekada smo umeli da kaznimo, danas nisam više toliko siguran u to.

Рашо

09.06.2020. 07:52

Јад и чемер. Као вратили Десанку и сад је све у реду. Још и награду да добију. А ко је смањио број часова језика и књижевности, избацио друге писце, дозволио да свако одељење има своје књиге, да је чак и распуст кад се коме хоће, ... Листа националне пропасти у школству је предугачка. Нема националне свести и опоравка док не буду исте књиге и правила од Суботице до Бара и Ниша до Бања Луке!

iz glave

09.06.2020. 08:56

ako niko ne odgovara, izvući će bolji rejting za izbore, a za godinu-dve će provući isto ali bez pompe...

Milos

09.06.2020. 23:12

Zaista mi nije jasno kojim su se načelima i stručnošću rukovodili kada su jednu divnu pesnikinju, pre svega, a zatim i našu nacionalnu heroinu, odlučili da uklone iz školskog programa?