Ово је Форбсова листа НАЈБЕЗБЕДНИЈИХ ДРЖАВА: Србија ипред великих СВЕТСКИХ СИЛА!

Новости онлајн

недеља, 07. 06. 2020. у 12:31

Ово је Форбсова листа НАЈБЕЗБЕДНИЈИХ ДРЖАВА: Србија ипред великих СВЕТСКИХ СИЛА!

Фото: Depositphotos/И.Маринковић

Прва места су заузеле Швајцарска и Немачка, због јаке економије и обазривости приликом слабљења мера
НAЈБЕЗБЕДНИЈА држава у плану заштите од пандемије вируса короне је Швајцарска, док је најопаснији Јужни Судан.

Међутим, оно што је интересантно, балканске државе: Србија, Црна Гора, Хрватска и Словенија, по овом параметру, налазе се испред светских сила - Русије и Америке, наводи „Форбс“.

У плану пандемије вируса корона најбезбеднија држава остаје Швајцарска, док је најопаснију Јужни Судан, пише Форбс, позивајући се на нови извештај “Дееп Кноwледге Гроуп“.

Они су на 58 месту, одмах након Румуније и на две позиције испред Русије (61 место).

Подаци се базирају на 130 квалитативних и квантитативних параметара, као и на више од 11.000 информација у таквим категоријама, као што су ефикасност карантина, мониторинг и откривање заражених, стабилност здравственог система и ефикасност Владе.

Оно што је интересантно, после неколико месеци пандемије, рејтинг држава у плану епидемиолошке безбедности потпуно се променио у односу на почетак. Првобитно су највиша места заузимале државе које могу муњевито да реагују на кризне ситуације. Међутим, сада су та мета заузеле државе са најстабилнијом економијом.

Прва места су заузеле Швајцарска и Немачка, због јаке економије и обазривости приликом слабљења мера. Треће место је припало Израелу, четврто Сингапур, пето Јапан, шесто Аустрија, седмо Кина. САД се налазе на 58 месту, а Русија на 61 месту.

У овом тренутку, ако је веровати извештају, најопаснији региони су државе Африке, јужно од Сахаре, Јужна Америка, као и неке блискоисточне земље и државе Пацифика.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације