СВЕЧАНО и врло емотивно било је у петак на скупу у новоизграђеном стамбеном насељу у Ветернику, где је кључеве својих нових домова добило 276 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији Града Новог Сада. Додељени станови су део "Потпројекта 5" Регионалног стамбеног програма (РСП), који у Србији спроводи Комесаријат за избеглице и миграције, а чија је укупна вредност 52 милиона евра, истакао је Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова, поздрављајући кориснике станова и многобројне госте на свечаности:

- Док се најискреније надам да је дошао крај свим патњама и страдањима српског народа, ма где он живео, посебно се радујем чињеници да ће избегличке породице на овако важном месту, овде у Ветернику, наћи своје сигурно уточиште и нови дом.

Један од нових власника, Синиша Лечић из Мостара, уселио се у нови стан са супругом и троје деце. - Сад знамо где смо и шта смо. Нисмо више подстанари. Ово је за мене и моју породицу нови почетак - каже он узбуђено за "Новости".

У оквиру овог потпројекта планирано је усељење укупно 1.847 стамбених јединица у 25 локалних самоуправа. Дачић је рекао и да се са представницима међународне заједнице договара сличан програм за расељене са Косова и Метохије.

Бруто површина комплекса зграда у Ветернику је 19.877 метара квадратних, а укупна вредност радова износи 6,7 милиона евра.

Осим министра Дачића, на свечаности су били и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, шефица Сектора операције Делегације ЕУ Леонета Пајер, амбасадор ОЕБС-а Андреа Орицио, комесар за избеглице Владимир Цуцић...