РАТ нотара и катастра: Обрачун преко леђа грађана, који поново морају на шалтере

С. Ј. Матић - З. Радовић

петак, 05. 06. 2020. у 09:02

РАТ нотара и катастра: Обрачун преко леђа грађана, који поново морају на шалтере

Тешко добити слободан термин Фото РГЗ

Јавни бележници у сукобу са Републичким геодетским заводом јер не желе да издају лист непокретности
ДИГИТАЛИЗАЦИЈА је завадила Републички геодетски завод и јавне бележнике! Док у катастру тврде да се извод из листа непокретности може извадити електронски, нотари не прихватају таква документа и сматрају их неважећим. Због клинча две државне институције испаштају грађани, који су се вратили испред шалтера.

Борко Драшковић, директор РГЗ, тврди да бележници опструишу дигитализацију, која је један од приоритета Владе Србије.

- Иако је Закон о поступку уписа у катастар непокретности и водова пре две године прописао да јавни бележници, као и предузетници и правна лица уписана у регистар геодетских организација, могу издавати изводе из катастра који имају исту важност као да их је издао РГЗ, они то не признају - објашњава Драшковић. - Они траже да им клијенти искључиво донесу папирни документ по који они морају да дођу у РГЗ. То је малтретирање и класичан пример бирократског ланца, у којем грађани глуме курире и електронски документ претварају у папирни, који ће нотари поново пренети у дигитални.

Драшковић напомиње да 50 одсто грађана долази у катастар да би извадило лист непокретности. Он истиче и да је, због немара јавних бележника, РГЗ морао да отвори 16 шалтера широм Србије, јер је повећана активност продаје непокретности после ванредног стања. Све то би, како каже, могло да прође много једноставније да нотари поштују закон.

Председник Јавнобележничке коморе Србије Србислав Цвејић, међутим, тврди да се њима странке и не обраћају за издавање извода из катастра.

- Ми имамо директан приступ изводима који су потребни за наш посао. Штампамо их и улажемо у списе предмета - каже Цвејић. - Јавни бележник не може да издаје изводе из катастра, јер нема прописаних услова, како да га овери, у ком формату да га изда и колико да га наплати. Кад Влада Србије пропише услове за издавање, ми ћемо то онда радити.

Законом о поступку уписа у катастар непокретности предвиђено је да се услови издавања извода ближе уреде подзаконским актом, али на тај пропис се чека две године.

Цвејић каже да не знају ни како би суд то ценио у евентуалном поступку уколико би се оспоравала таква исправа. Такође, у случају повреде прописа јавни бележник одговара целокупном својом имовином за причињену штету.

Србислав Цвејић

Први човек јавних бележника подвлачи да се без потребе ствара тензија око овог случаја.

- Грађанин нема потребе да узима лист непокретности за послове које обавља код бележника и тако прави себи додатне трошкове - наводи Цвејић. - А, ако му треба за грађевинску дозволу, општина, која има приступ катастру, прибавља га по службеној дужности.

Цвејић наводи да јавни бележници подржавају дигитализацију и да је Геодетски завод на том пољу доста учинио и олакшао посао и њима и странкама, али да инсистирају на доследној примени прописа.

Борко Драшковић

РЕШЕЊЕ НА ПОМОЛУ

У МИНИСТАРСТВУ правде за "Новости" кажу да су од Републичког геодетског завода јуче добили предлог уредбе која треба да дефинише услове издавања извода из листа непокретности и листа водова од стране јавних бележника и геодетских организација. Они ће у наредном периоду дати мишљење. Када текст буде усаглашен, РГЗ ће ту уредбу проследити Влади Србије на усвајање. Тада ће се стећи сви правни услови да и јавни бележници издају те документе.

НЕЋЕ НА ЦРНУ ЛИСТУ

- ИЗ Геодетског завода је јавно речено да агенције и геодетске организације издавање листа непокретности наплаћују 50 евра, а ми то нећемо да радимо - каже Цвејић. - Да издајемо, па да нас ставе на црну листу због тога. На тај начин би да се направи од наше канцеларије шалтер и нека се направи, али прво да Влада то пропише. На крају, мора да се зна какви су токови новца, куда он иде, како одређујемо цену и коме тај новац уплаћујемо. Нарочито што ми поприлично контактирамо са посредницима у пословима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

od-saltera-do-saltera

05.06.2020. 13:58

Veliki problem je i to sto katastaska sluzba proizvoljno oduzima delove imovine pri izdavanju lista nepokretnosti. Ono sto je placeno pri otkupu stana je svojevoljno oduzeto, uz obrazlozenje "mi to ne upisujemo" (nezakonito). Nelegalno otimanje zajednickih prostorija koje su placene prilikom kupovine stanova, a onda opet prodate drugim licima (koja su se cak hvalila da su potplatila sluzbenike) je nemoguce razresiti, ikao je Ustavni sud doneo ondluku da je oduzimanje tih prostoriaj nelgalno.

Milica Stojanovic

05.06.2020. 14:39

Sramota. Drzavni organi ne saradjuju izmedju sebe, cemu onda ''digitalizacija'' ako se opet trazi stampanje na papiru? Beleznici notari, nisu ni bili potrebni, izmisljeni su da se zaposle rodjaci i prijatelji. Sve to preko ledja obicnih poreskih obveznika. Dokle? Da li ce neko ikada odgovarati za propuste? Ono sto se u normalnim zemljama zavrsi preko emaila i interneta, kod nas se ignorise i vracamo se u XX vek. Sramota.

* КОМЕНТАР *

05.06.2020. 16:48

А због чега ви господине Драшковићу отварате нове шалтере по Србији, покрените тужбе против свих нотара који неће да прихвате оно што је законом прописано и завршите посао једном за свагда!!! Значи испада да они свесно крше прописе и законе, ви свесно ћутите и окрећете главу на другу страну а народ ко шврља нека се млати по шалтерима до краја живота!!!

Marko Stojiljkovic

05.06.2020. 18:58

Pomozite da uzmem iz katastar List nepokretnosti treba mi za EPS da mi uključe struju. Nekretninu sam kupio 03.03.2020g i ne mogu da dobijem Resenje o uknjizbi da bih izvadio List nepokretnosti iako u kupoprodajom Ugovoru imam ovlašćenje od prodavca da mogu da ga zastupam u svim pravnim poslovima vezano za kupljenu nekretnine.

Vasilji

05.06.2020. 19:19

Notari i javni beležnica nisu državne, već privatne institucije! Tako da test "rat državnih institucija" pada u vodu!

Milojko

05.06.2020. 19:20

Lako cete vi to, uvede notare u sistem i date im da dodatno naplate uslugu i sve srecni.. gradjani plate vise al se ne vucaraju po redovima..

Љута

05.06.2020. 21:26

Зашто ова државна институција (РГЗ) стално улази "у клинч", како је то овде написано,са другим носиоцима јавних овлашћења и ко то толерише?

Nena

05.06.2020. 22:30

Briga katastar za gradjane, oni naplate list neookretnosti 1.800,00 din, finansiraju se iz budzeta, i nije ih briga za naplatu taksi, a i za gradjene, kako su se digitalizovali zabravili saltere, rade kako hoce i sta hoce.

За све паре

06.06.2020. 14:03

Срби стварно заслужујете Нобелову награду за муке каквим вас излаже држава.

Грађанин

06.06.2020. 23:54

Od kada su to notari i javni beležnici državne institucije? Koliko je meni poznato, to je država izmislila privatne agencije kako bi građani tri puta više plaćali za istu stvar koju su državne institucije trebale da rade i još od toga uzimaju procenat-reket! Lenčuge i lopovi !

neko

10.06.2020. 15:35

Notari ne traze izvode u papiru od RGZa , licno sam se uverio . Kupoprodaja stana zavrsena dostojanstveno za 20 minuta , niko nam nije trazio bilo kakav papir osim prethodnog ugovora. Sve su pribavili sami i list nepokretnosti i izvode iz maticnih knjiga i nista se dodatno ne placa za to. Informisite se pa komentarisite.