Осим ИТ сектора који је током ванредног стања запошљавао раднике, на тржишту рада били су тражени и продавци, точиоци горива, комерцијалисти, менаџери продаје и касири, као и возачи, достављачи, курири, показују подаци сајта за запошљавање Инфостуд.


Приметно је како кажу у Инфостуду, повећање броја послова који се раде од куће.

Да ли ће се тај тренд задржати или ће бити у порасту, моћи ће да се види у наредном периоду како се пандемија корона вируса буде сузбијала и фирме сасвим врате уобичајеним процесима рада.

Од проглашења пандемије корона вируса и током ванредног стања у Србији, приметан је био пад понуда послова како домаћих компанија, тако и страних, али ипак то није значило да фирме нису биле у потрази за радницима, наводи Инфостуд.

Оне које су највише тражиле нове запослене припадају категоријама ИТ-ја, трговине и продаје, производње, грађевинарства и транспорта.

До проглашења ванредног стања на Инфостуду је дневно било преко 3.000 активних огласа за посао, у априлу је тај број пао испод 1.000.

Сада се тај број поново вратио на пређашњи.

У Националној служби за запошљавање недавно је речено да тржиште рада током ванредног стања није стало и да је је било активних запошљавања и тада.

"Имали смо све време активности и послодаваца и незапослених, тржиште рада није стало и функционисало је све ово време. Више од 15.000 лица са евиденције се пријавило на обавезно социјално осигурање, неки су се запослили, а неки регистровали обављање самосталне делатност", рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић недавно Танјугу.

Највећи број грађана успео је да се запосли у области прерађивачке индустрије, затим, ова ситуација је била шанса да посао нађу и курири, достављачи робе, хране, медицинске сестре, техничари, информатичари...

У НСЗ су рекли да су трговци, нароцито мањи, са једне стране "губили" раднике, а да су са друге стране веци трговински ланци услед појачаног посла имали и веће потребе за радницима.