ПОСЛЕ укидања ванредног стања интересовање младенаца за склапање брака је знатно порасло и од 7. маја до сада склопљено је више од 1.000 бракова. У време трајања ванредног стања у целој Србији склопљено је свега 420 бракова. Ово је рекла Марина Дражић, помоћница министра државне управе и локалне самоуправе.

Она истиче да су се младенци током ванредног стања договорали са матичарима о одлагању и померању термина за венчање, па је највеће интересовање младенаца сада за термине у јулу, августу и септембру.

- Током ванредног стања венчању је могло да присуствује само пет особа - младенци, два сведока и матичар. Сада се мере ублажавају и дозвољено је окупљање до 100 људи у затвореном простору, што много значи младенцима који сада могу да окупе своју родбину и пријатеље - наглашава Марина Дражић.

Она истиче да Министарство државне управе и локалне самоуправе прати све мере које се доносе и на основу тога дају инструкције матичарима како да поступају.

Према подацима Завода за статистику, у марту прошле године обављено је 2.106 венчања, а у априлу 2.082 венчања.

Иначе, најмање свадби одржи се током зимских месеци, па је тако у јануару и фебруару прошле године одржано по хиљаду и по венчања. У септембру је тај број, традиционално, много већи, па је тако лане у овом месецу склопљено 3.119 бракова.

БУРМЕ ИСПОД РУКАВИЦА

МЛАДЕНЦИ који су одлучили да, упркос строгим мерама, склопе брак током пандемије, били су обавезни да носе маске и рукавице, па су и бурме могле тек да се назру испод рукавица. Они који су одлучили да помере термин за другу половину године, имали су проблем са заказивањем славља, јер су термини викедном већ били попуњени, а као алтернативе нуђени су им уторак и четвртак.