ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон изјавио је вечерас да је неопходно испитати скок новозаражених вирусом Ковид-19 и додао да је данас забележен скоро троструко већи број нових случајева инфекције у односу на претходни дан.

- Свако то повећање треба истражити и видети да ли је вирус ушао у колектив, па деловати врло снажно противепидемијски - рекао је Кон за РТС.

Данас је у нашој земљи потврђено 69 нових случајева инфекције, а Кон наводи да у Београду није било драстичног повећања броја новозаражених, те да их је данас у престоници откривено њих 18, од којих су шест контакти, а остало појединачни случајеви.

Кон је подсетио да је потребно имати заштитну маску код себе и нагласио да је значајно да се она ставља приликом контакта и изразио очекивања да ће се овај "скок" са бројем оболелих који се данас догодио, полако смиривати.

- Мислим да ће ово полако да се смирује, али једноставно свако мора да почне да размишља о сопственој заштити - рекао је Кон.

Истакао је да је изузетно важно да особа која има било какве тегобе не треба да улази у колектив, указујући да смо ми навикли да радимо са кијавицама и респираторним сметњама и подвукао да је у тренутној ситуацији такво понашање неприхватљиво.

На питање о одржавању дечјих екскурзија, Кон наводи да је већи ризик него да се не иде, али додаје да је процењено да је мали ризик за њихово спровођење, уз нагласак да је потребно испоштовати све мере заштите.

Поручио је да поседујемо систем и у случају да се током читавог лета појављују појединачни случајеви, те да ће у петак бити састанак Кризног штаба и најавио да ће уследити значајно попуштање мера.