ЕПИДЕМИОЛОГ проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Владиног кризног штаба за борбу против ковида 19, упитан да ли му сметају контроверзне изјаве његовог колеге проф. др Бранимира Несторовића имао је итекако шта да поручи.


- Није тачно да уопште нисмо били спремни и да нисмо знали шта радимо, да је био тотални хаос, како је то проф. Несторовић рекао у петак на панелу. Колеге Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон су му врло дипломатски одговорили да смо тачно знали шта радимо. Ја бих био много оштрији и нимало не бих био дипломата. Какав је то начин да тако говори?! Наравно да смо знали шта радимо. Јесте овај вирус нов, али ово нам није ни прва епидемија, ни прва пандемија. Др Кон, проф. др Владимир Петровић из Института за јавно здравље Војводине и ја радили смо на пандемији свињског грипа 2009/10. и сада смо тачно знали шта радимо. Постоји утврђена светска доктрина спречавања и сузбијања пандемија и епидемија. Остале изјаве и иступе проф. Несторовића нећу да коментаришем - казао је Тиодоровић.


На питање када ћемо даље попуштати мере, будући да је од данас на снази окупљање до 1.000 људи на отвореном рекао је да више не треба да буде ограничења.


- Треба све одмах да пустимо, да нема више никаквих ограничења. Да пустимо да се нормално одржавају сви спортски догађаји, све манифестације... Па данас треба и ђаци да крену у школу, додуше само они који би да поправљају оцене. Једино с концертима треба сачекати до 15. јуна. Цео свет то ради, што бисмо сад ми нешто кочили. Пустимо људе да живе. Уз маске и рукавице, где је то неопходно, за 14 дана бићемо без короне, гарантујем - казао је за "Курир".


Али епидемија још није готова?


- Војводина је мирна, Београд је миран, као и централна Србија. Ковид болница у Лесковцу има тридесетак пацијената. У Врању је тај број мало већи - 86, али зато што је код њих касније почело оболевање. Код њих је проблем што имају доста пацијената са бронхопнеумонијом - и бронхитис и запаљење плућа. Све привремене ковид болнице у земљи су затворене, осим Београдског сајма. Пустимо више људе да живе! Али људи морају да носе заштитне маске у затвореном и морају редовно да перу руке. Ако тако буду радили, за 14 дана бићемо земља фри од короне, како се то сад популарно каже.


Значи, само маске и прање руку?


- Руке морају стално да се перу. Није више довољно после тоалета, и пре и после обедовања. Рукавице је једино оправдано носити на послу, као рецимо у "Јури", где се током производње рукама пипа много предмета. А и у маркетима, на пијацама, у тржним центрима, где пипате много производа. На улици или у кафићу, ресторану нису вам потребне рукавице. А ни конобарима, јер рукавице само њих штите, али не и вас ако свашта додирују истом рукавицом. Конобари треба сваки час да перу руке јер само тиме штите госте. И обавезно да носе маске. На отвореном је бесмислено носити маске.


Испада да ко је и прележао корону не значи да је имун и да је неће опет добити?


- Кинеске научне студије показале су да се корона враћала, и то је једино што знамо, из литературе. Дакле, ако радите тест на антитела и покаже вам ИГГ, што значи да сте у неком моменту имали коронавирус и да имате антитела, не значи да сте заштићени. Опет можете да оболите јер је вирус нов, мутира, а и не знамо све о њему. И зато људи треба да воде рачуна. А посебно млади. Чак 29,3 одсто оболелих код нас су млађи од 60 година. А, нажалост, неки су и умирали. Имали смо људе 1978, 1973. годиште који су умрли. Ако сте млади, не значи да имате добар имунитет и да немате неке скривене болести. Млади су врло неозбиљни. Ево, колико њих иде редовно на систематски?!


Да ли је у Србији забележен случај да је неко два пута добио корону?


- Такав случај још нисмо имали.


А шта показује студија о колективном имунитету на 7.000 домаћинстава?


- Још немамо никакве резултате, и даље траје. Врло је могуће да ће та студија показати да немамо колективни имунитет. Не очекујем велике резултате с обзиром на то да није много људи боловао. Погледајте, немају га ни Швеђани, који су имали чувени лабави модел. А и у Лондону је испод 15 одсто, што је недовољно и далеко од пожељних 60-70 одсто. А чак и да сте прележали, не значи да сте сигурно заштићени. Такође, могуће је да вам се вирус врати, чак и ако примите и најбољу вакцину, које, узгред буди речено, тренутно и нема. Доста тога зависи од самог човека, какав му је имунитет, да ли има неке скривене ил наслеђене болести. Људи различито реагују на исту вакцину, што се показује и код грипа. Подсећамо да и данас почиње тестирање на антитела на сопствени захтев.


(Курир)