Србија постепено иде ка потпуној нормализацији живота јер то допушта епидемиолошка ситуација, која је из дана у дан све боља, изјавила је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.


Она је рекла да генерално у ово доба године нема капљичних инфекција, али и истакла да ће епидемиолошке препоруке због вируса ковид 19 остати дуго на снази.


Кисић је рекла да већ недељама у Србији нема поједичног жаришта које би указало на ширење епидемије корона вируса и додала да су случајеви по колективима успешно сузбијани.


"Две трећине носилаца су асимптоматски, а за њима смо трагали преко особе које је откривена инфекција", рекла је она за Пинк.


Додала је да тренутно у Србији јошнеколико особа има тешку клиничку слику и налази се на механичкој вентилацији.


Она је истакла да серолошки тест указује да ли особа има антитела, а ако се открију антитела класе ИГМ то указује на свежу инфекцију и могуће постојање вирус па се особе упућују на тестирање.


"И кад се пронађу антитела нико не зна колико траје заштитни ефекат, нека истраживања показала да је најмање 18 месеци, видећемо", рекла је она.


Докторка Кисић Тепавчевић каже да се и сама тестирала на антитела јер је мислила да је имала вирус али су резултати били негативни.


- И ја сам била једна од тих која је мислила.... На почетку. Тестирала сам се и видела.


Она је оценила да је други талас врло вероватан ако вирус преживи високе температуре и поново дође са јужне хемисфере.


"Извесно је да се други талас може очекивати, имајући у виду спремност здравственог система и колико смо научили о вирусу и како се може превенирати, никад то неће бити као први удар", рекла је она и оценила да је Србија током пандемије ојачала здравствени систем.