ПОЛАГАЊЕ завршног испита, због актуелне епидемије вируса корона, ове године ће се обавити по измењеним правилима. Како "Новости" сазнају, у учионици ће бити највише деветоро ђака, клупе морају бити на удаљености од два метра, дежурни наставници ће носити маску, школа је дужна да за сваког ученика обезбеди по две обичне плаве хемијске оловке и једну графитну, а тестови ће бити рађени под идентификационим кодом, како би се избегле злоупотребе.

Према речима др Милана Пашића, помоћника министра за основно и предшколско образовање, удаљеност између клупа у сваком смеру треба да буде најмање два метра, тако да дежурни наставници могу да прођу између сваке две клупе.

- У клупи ће седети по један ученик, и то на средини - наводи Пашић. - За сваку учионицу биће предвиђен по један дежурни наставник на највише деветоро ученика, као и довољан број професора који ће дежурати испред учионица, односно у ходнику. У одређивању потребног броја додатних дежурних наставника директор школе се руководи распоредом учионица у којима се полаже завршни испит, тако да један покрива највише три учионице. Ако не постоји простор који омогућава растојање од два метра у учионици, могуће је завршни испит организовати у другим просторима у школи, али под истим условима.

На полагање, ученици ће моћи да понесу свој прибор за решавање задатака из математике (лењир, шестар, угломер), а у учионици ће их на столу чекати две хемијске оловке плаве боје и једна графитна, којима ће осмаци решавати сва три теста. Мали матуранти ће моћи да имају воду, коју ће обезбедити школа или сами ученици.

- Наши ђаци ће завршни испит полагати у 24 учионице, како би се испоштовала сва правила - каже Милан Крстић, директор београдске ОШ "Павле Савић" у Миријеву. - Сваки ученик ће добити картицу са именом и презименом, именом школе, округа и именом родитеља. Такође, и пет налепница са идентификационим кодом, који ће бити залепљен на ђачку књижицу, на пробни тест из математике, као и на завршни из овог предмета, српског и комбинованог. Код ће служити за прегледање тестова.

Поред поменутих мера, школе ће морати да имају дезобаријере на улазу и испред учионица, дезинфекциона средства. Ђаци ће у школу бити пуштани један по један, а у двориштима су исцртани кругови где треба да стоје, док чекају.

СРЕДЊОШКОЛЦИ

СТЕЧЕНО знање ученици завршних разреда средњих стручних школа и гимназија, имаће прилику да покажу на теоријском и практичном делу матурског испита, који ће се одржати од 3. до 12. јуна. Због актуелне ситуације, полагање практичног дела матурског испита за ученике средњих стручних школа биће у кабинетима и учионицама, а не у салонима, болницама, радионицама... На полагању, у ученици и професори мораће да носе заштитне маске, а у учионици или кабинету може бити највише 11 особа, рачунајући ученике и чланове комисије.

Према речима Драгутина Миличића, директора Туристичке школе у Новом Београду, завршни испит биће организован у школи у кабинету за куваре од 120, и кабинету за услуживање од 90 квадрата.

- Уместо на шест столица у исто време, ђаци ће радити на две, уз поштовање мере заштите. Чланови комисије морају да држе физичку дистанцу од два метра - каже Веселинка Животић, директорка београдске Школе за негу лепоте. - Имамо довољно простора, тако да неће бити проблема да то организујемо.

Директор Медицинске школе "Београд" Предраг Јовановић, каже да ће ђаци матурски испит полагати у школи где имају најсавременије лутке које у потпуности могу да замене болеснике, а за физиотерапеуте је могуће да и сами ђаци буду "пацијенти".

И у Медицинској школи у Земуну матура ће, ове године, бити по истом принципу. Према речима директорке Радице Стојановић, ученици су током школовања имали велики број часова практичне наставе, тако да су већ у другом разреду научили да дају инјекције, инфузију, превијају...


СУТРА ПРОБА КОД КУЋЕ

УЧЕНИЦИ ће сутра, по распореду који ће им проследити одељењске старешине, у мањим групама доћи да донесу ђачке књижице и преузму тестове за пробни завршни испит из српског (матерњег) језика и комбиновани тест, које ће урадити код куће и вратити разредном старешини 2. јуна - каже Пашић. - Пробни завршни испит из математике радиће се у мањим групама у школи, 2. јуна. На пробном завршном испиту, ученици и наставници практично пролазе кроз утврђене процедуре у полагању завршног испита, с обзиром на то да је пробни верна симулација "правог" теста. У недељу 7. јуна, биће објављени резултати, а ученици ће имати могућност увида у своје тестове приступом на сајт www.probni.zios.mpn.gov.rs.

КАЛЕНДАР

УЧЕНИЦИ осмог разреда полажу завршни испит у матичној основној школи, решавањем три теста - из српског, односно матерњег језика, математике и комбиновани тест.

ПОЛАГАЊЕ тестова одржаће се три дана заредом у истом термину, од 9 до 11 сати.

ТЕСТ из српског/матерњег језика полаже се 17. јуна, из математике 18. јуна, а комбиновани тест 19. јуна.

ПРИПРЕМЕ ОНЛАЈН ИЛИ У ШКОЛИ ПРЕДВИЂЕНО ТАЧНО 26 ЧАСОВА

ПРЕПОРУКА просветних власти, која је достављена основним школама, јесте да се осмаци за полагање завршног испита припремају онлајн, односно преко канала РТС Планета. Ипак, одлука је на школама, тако да има и оних који ће, после 5.јуна, организовати наставу и у учионици.

Наставним планом за осми разред предвиђени су и часови припреме за полагање мале матуре, током читаве школске године. Такође, када се званично заврши настава, осмаке чекају и додатне "лекције" из предмета који се полажу на тесту. Правила за припремну наставу су иста, као и за полагање мале матуре, тако да у учионици може бити највише деветоро ученика.

- Анкетирали смо децу и родитеље и има оних који су заинтересовани да, поред телевизије, ученици дођу у школу и имају припремну наставу - каже Миомир Драгаш, директор ОШ "Иван Горан Ковачић". - С обзиром на ограничен број ђака у учионици, организоваћемо наставу по групама. Правилником је предвиђено да деца треба да имају по десет часова припреме из српског и математике, по шест из предмета који се полажу на комбинованом тесту - биологије, хемије, физике, историје и географије.

Према речима Драгољуба Гачића, директора ОШ "Никола Тесла" у Винчи, осмаци ће се за полагање мале матуре припремати пола-пола - онлајн и у школи. Он истиче да су још од јесени, кроз редовну наставу, осмаци имали прирему за полагање мале матуре. С обзиром на то да се ради о највећој основној школи у Србији, припреме и завршни испит биће организовани у чак 32 учионице.