БЕОГРАД - Босна и Херцеговина донела је одлуку да отвори граничне прелазе за држављане Србије, рекла је данас заменица председавајућег Савета министара и министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић, у телефонском разговору са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Турковић је обавестила министра Дачића да је Босна и Херцеговина донела одлуку 28. маја да отвори граничне прелазе за држављане Републике Србије и обострано је изражено велико задовољство што је омогућен уобичајен гранични саобраћај између две државе, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Министри Турковић и Дачић су подвукли неопходност скоре нормализације граничних режима у читавом региону, како би био обезбеђен несметан проток људи.

Двоје министара изразили су задовољство због чињенице да се епидемиолошка ситуација изазвана пандемијом Ковида-19 поправља и што се друштвени и привредни токови у обе државе постепено нормализују.

Оцењено је да су сарадња и комуникација на плану борбе против пандемије Ковид-19 били добри и констатовано да су се, након побољшања епидемиолошке ситуације, стекли услови за рад на додатном продубљивању веома интензивних односа две државе.

Прилика за разговоре о даљим могућностима сарадње могла би бити билатерална посета министарке Турковић Србији, у коју је министар Дачић током данашњег разговора позвао, каже се у саопштењу.