Мистерија око антитела: И ко прележи корону, може опет да оболи?

И. КОВАЧИЋ - Б. РАДИВОЈЕВИЋ

субота, 30. 05. 2020. у 12:02

Мистерија око антитела: И ко прележи корону, може опет да оболи?

Фото Д. Миловановић

Још нема дефинитивних потврда у којој мери и код кога се развија отпорност на корону, нити колико траје. Америчке студије показују да они који имају антитела можда нису заштићени

ЈОШ нема научних доказа, иако се цео свет у борби против короне узда у још нам далек "имунитет стада", да се развија отпорност после прележаног ковида, колики је степен заштите, нити колико траје. Последње објављене студије у Америци показују да антитела, чак и ако се развију после прележаног ковида, можда и нису заштита од вируса.

Прецизан механизам деловања вируса који се појавио крајем прошле године, прво у Кини, још није откривен, па се не зна ни зашто се код неких стварају антитела, а код других не.

И Светска здравствена организација (СЗО) упозорава да још нема потврде да они који су прележали ковид 19 не могу поново да се разболе:

- Нема доказа да су особе које су се опоравиле од ковида 19 и имају антитела заштићене од поновне инфекције вирусом корона.

Наш признати имунолог др Срђа Јанковић из Универзитетске клинике у "Тиршовој" наводи да се отпорност на вирус не мери само присуством антитела.

- Антитела нису једини механизам одбране од инфекције, постоје и други, само се они теже доказују анализама које су у рутинској примени - каже др Јанковић.

СЗО се, ипак, држи досад установљених чињеница о вирусу корона и болести коју изазива и зато је против издавања "санитарних пасоша" или сертификата којима би се потврђивало да особа која је прележала ковид 19 није под ризиком, јер се не може гарантовати за тачност таквих тврдњи.

Кроз призму таквог става, можда је уздање у "имунитет стада", када је нови вирус корона у питању, великим делом "хватање за сламку". Засад се о корони, каже проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, епидемиолог, поуздано зна само како се преноси и како може да се спречи.

Иако мера отпорности после прележане короне није ни прецизирана, ни дефинитивно утврђена, све досадашње студије указују на то да се на нови вирус, као ни на "његовог рођака" - САРС, не развија трајни имунитет. Најновије студије, наиме, указују да је свет још далеко од "имунитета стада" на вирус корона. Тачан праг "имунитета стада" за нови вирус још није јасан, али стручњаци верују да би требало да буде од 60 до 80 процената. То, практично, значи да ћемо солидну колективну заштиту имати када болест коју изазива овај вирус прележи бар 60 одсто популације. Од тога смо, извесно је, још далеко. Анализе из Лондона, рецимо, показују да антитела има 17,5 одсто оболелих, у Мадриду - 11,3, а у Бостону - 7,1. Шведско истраживање показало је да је само 7,3 одсто становника Стокхолма развило антитела на вирус корона.

Нижи ниво имунитета у популацији, кажу научници, може донекле да успори ширење болести, али "имунитет стада" је преломна тачка изнад које је мало вероватно да инфекције прелазе у велике епидемије.

КИНЕСКА ИСКУСТВА СУПРОТНА ЗАПАДНИМ

САМО 10 одсто људи који су прележали ковид 19 не развије антитела на нови вирус корона, изјавио је за "Новости" доктор Пенг Џићијанг, вођа кинеског медицинског тима у Србији, на основу искустава Кине у борби против епидемије. То што немају антитела, ипак, каже доктор Пенг, не значи да ће изнова да се инфицирају овим вирусом, док су они који су развили антитела после прележане нове заразне болести, тврди доктор Пенг, сада отпорни на корону.

Фото Танјуг

- Претпостављамо да је то до имунитета сваког појединачно - каже доктор Пенг.

Он је оценио и да је ситуација са вирусом корона у Србији под контролом, да ускоро више неће бити заражених, те да ће Србија моћи добро и брзо да реагује ако буде другог таласа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ратко

30.05.2020. 13:04

Ма да. Једино решење је вакцина. Одмах да увеземо 8 милиона вакцина а пошто ни она није гаранција да смо заштићени, треба увести 16 милиона. За сваку руку по једну вакцину

a b c

30.05.2020. 14:56

U tom slučaju vakcine su besmislene. One treba da imunizuju organizam. A to nije moguće.