ДА ли ћемо доћи до нуле за недељу дана, две или три... зато што смо отворили колективе, није битно колико је битно да вирус не докачи неког ко је посебно осетљив, рекао је проф. др Предраг Кон на конференцији за медије на тему о наставку борбе са корона вирусом, у сусрет другом таласу епидемије.

- Међутим, то се не очекује. Очекује се да изгуби потенцијал преношења - додао је он.

- Што се тиче нула смртних случајева, то већ видимо. Почећемо да схватамо да заиста завршавамо фазу пандемије на светском нивоу. Можемо мало да се релаксирамо. Потпуно прихватам да се заиста налазимо на крају почетка - рекао је.

Др Кон очекује да ће половином јуна епидемиолошка ситуација у Србији бити на свом концу.

Тим поводом проф. др Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да "таласи" нису дошли са корона вирусом.

- Тај други, трећи, пети талас... не би био ништа необично.

КОНТРАДИКТРОНИ РЕЗУЛТАТИ Др Срђа Јанковић био је један од панелиста. Он се усагласио са већ изреченим ставом да су научни резултати били контрадикторни, те да је била мудрост наћи пут. - Ако не будемо прокоцкали искуство које имамо, имамо све услове да спречимо да икада више велики број живота буде угрожен од ових болести - казао је Јанковић.

- Када је у питању оболевање које не оставља солидан имунитет, као што је бпр. грип, опет имамо период године када нешто очекујемо. Знамо тачно када очекујемо потенцијалну епидемију грипа. Ми то очекујемо на основу претходних сезона. Ако нам се и следеће године појави Ковид-19, то више неће бити чак ни епидемија, биће нешто што се очекује - објаснила је Кисић Тепавчевић.

Она је рекла да се не очекује ништа фатално - "већи талас", "други талас"... Додала је да се зна како га сузбити и да ће се ширити "колико му дозволимо".

- Сад радимо и већим интензитетом него за време ванредног стања, али смо мање у медијима - рекла је Кисић Тепавчевић додајући да кривуља иде у смеру у којем је струка прижељкивала.

Да смо имали два модела - оптимистички и песимистички - и да смо прошли боље него што је оптимистички сценарио предвидео, оценио је проф. др Бранимир Несторовић.

- Много је контрадикторних извештаја било у медицинскхој литератури - рекао је Несторовић додајући да је захвалан кинеским стручњацима на неким инсајдерским информацијама.

Кон је рекао да је у протеклом периоду било важно проглашење ванредног стања, затим долазак опреме и долазак колега из Кине.

- Са увођењем ванредног стања, тек смо коришћењем комуналне полиције схватили колико није поштована изолација. Када је прорадио Сајам било је потпуно јасно да ћемо ми ово сузбити - казао је.

Рекао је да је сада задовољан што се школа затворила. Према његовим речима, имали бисмо већи колективни имунитет, али би и ризик био за старе био већи.

- Ако буде талас, бићемо спремни и за њега - казао је додајући да пре очекује "талашчић", те да не мисли да ће бити поновног увођења ванредног стања.


НЕСТОРОВИЋ: НЕОПХОДНО БИЛО ЗАТВАРАЊЕ НА ТРИ, ЧЕТИРИ НЕДЕЉЕ

О стварању колективног имунитета говорио је проф. др Несторовић истичући да се епидемија завршава када вирус исцрпи свој биолошки потенцијал.

- Шведска је била отворена, имају тек 20 одсто колективног имунитета - казао је наводећи да постоји могућност да инфицирана деца нпр, позитивна на антитела, заправо и немају имунитет од оболевања.

- Сигурно је да је концепт незатварања на почетку погрешан - рекао је Несторовић.

- Очигледно је да је било неопходно. Једно три, четири недеље стварно је морало све да буде затворено.

Он је поновио да је сезона корона вируса од децембра до априла, те да нема шанси да се евентуални нови талас појави у септембру.

- Он је експлозиван, нагао, три, четири недеље катастрофе. Онда оде, зато ја мислим да неће да се враћа. Можда спорадично, ту сам сагласан са Даријом - казао је Несторовић.