Обележен Дан државности Азербејџана

НовостиОнлине

29. 05. 2020. у 15:03

Обележен Дан државности Азербејџана

Depositphotos

Чанови друштва су положили венац и цвеће на споменик Хајдару Алијеву, националном лидеру модерног и савременог Азербејџана.

На Ташмајданском парку у присуству чланова Друштва Српско-Азербејџанског Пријатељства обележен је Дан независности Азербејџана.

Чанови друштва су положили венац и цвеће на споменик Хајдару Алијеву, националном лидеру модерног и савременог Азербејџана.

Пре тачно 102 године, Национални савет Азербејџана прогласио је Демократску Републику Азербејџан (ДАР). Као стварање прве парламентарне републике, овај догађај је оставио веома значајан траг не само у многовековној и богатој историји државности Азербејџана, већ и у друштвено-политичком животу целог муслиманског истока.

За време свог двогодишњег постојања Демократска Република Азербејџан постала је симбол слободе, независности, напретка и патриотизма за азербејџански народ. Без обзира на свој кратак пут независности, који је прекинут услед бољшевичке инвазије у априлу 1920, ДРА и прогресивне мере које је она предузела одиграле су веома важну улогу у друштвенополитичкој свести Азербејџанаца.

Давање једнаких права свим држављанима, независно од националности и пола (треба посебно истаћи да су жене у Азербејџану стекле право гласа неколико година пре него што се то догодило у многим западним земљама), усвајање атрибута државности, проглашење матерњег језика државним језиком и други важни кораци створили су чврст темељ за будућу независност Азербејџана.

Данас је Република Азербејџан модерна држава, економски високо развијена која доста улаже у Републику Србију.

Посебно се могу истаћи инвестиције комплетног реновирања Ташмајданског парка, изградња деонице ауто-пута Љиг - Прељина, као и актуелна изградња ауто -пута према граници са Босном и Хсрцеговином/градом Сарајевом

Д.Ђерић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације