Уписне квоте од прошле године: На нишком универзитету места за 4.700 бруцоша

Д. Алихоџић

петак, 29. 05. 2020. у 09:15

Уписне квоте од прошле године: На нишком универзитету места за 4.700 бруцоша

Седиште Универзитета у Нишу Фото Д. Стојић

На 14 факултета Универзитета у Нишу на располагању укупно 4.700 места. Пријављивање за пријемне испите почиње 22. јуна

ПРИЈЕМНИ испити за упис на 14 факултета Универзитета у Нишу биће организовани у периоду од 29. јуна до 5. јула, а будућим бруцошима је на располагању укупно 4.700 места - 3.200 о трошку буџета и 1.500 за оне који ће сами сносити трошкове академског образовања.

- Реч о квотама које су остале после лањског септембарског рока, када је број студената на основним студијама смањен за 60 места. Тако је и сада, дакле 30 места мање на Грађевинско-архитектонском, 20 на Педагошком, девет на Природно-метематичком и једно на Факултету уметности. Задовољни смо јер ће факултети број уписних места која су смањена моћи да пребаце на самофинансирајуће, с тим што би Сенат требало да донесе одлуку о броју студената који ће плаћати академско образовање - објашњава проректор Универзитета у Нишу задужен за наставу проф. др Властимир Николић.

Каже и то да пријављивање почиње 22, трајаће до 27. јуна, а - по препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја - потрудиће се да што више кандидата то обави електронски. Документацију ће бити могуће послати и поштом, мада ће радити и шалтери по факултетима...

- Датуме пријемних испита одређују сами факултети, а комплетна процедура уписа мора да буде завршен до 17. јула. Три дана касније, у подне, истиче рок у којем су факултети обавезни да Универзитету доставе податке о броју уписаних и броју слободних места - тумачи проф. др Властимир Николић.

Истиче и то да ће током пријемних испита бити поштоване превентивне мере, па ће размак између кандидата износити два метра, а биће обезбеђен и већи број сала за полагање. Притом, ове године нису промењени износи уписнина и школарина, па најмање треба платити за Машински, односно Технолошки факултет у Лесковцу (45.000), а највише при ступању на Медицински и на Факултет уметности - по 120.000 динара.ЕКСТРА КВОТЕ

НА мастер академским студијама биће око хиљаду места о трошку буџета и око 1.230 за самофинансирајуће. Држава ће плаћати усавршавање и 105 академаца на докторским студијама, а 345 њих ће сами сносити трошкове.

Одобрено је и 90 места за афирмативне мере - школовање припадника ромске популације, особе са инвалидитетом и оне који су средње школе завршили у иностранству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације