Ђаци неће бити ускраћени: Екскурзије и прославе током лета

Б. Б. - Љ. Б.

петак, 29. 05. 2020. у 07:33

Ђаци неће бити ускраћени: Екскурзије и прославе током лета

Фото Танјуг

Путовања од 1. јуна, за матурске вечери многе школе већ резервисале хотеле

ИАКО је било готово извесно да ове године неће бити ни екскурзија, ни матурских вечери због епидемије вируса корона, ствари су се, изгледа, промениле.

- Од 1. јуна могу да се организују ђачка путовања - поручио је јуче министар просвете Младен Шарчевић. - Школама је упућен допис, а оне могу да се определе за неку од опција - да се путовање реализује, да замене путовање за ваучер или да узму новац, с тим што за то постоји одређени временски рок. Матуранти који имају предвиђена путовања за иностранство мораће да их замене за неку дестинацију у Србији. Организовање екскурзија биће лакше за млађу децу, јер немају обавезу накнадног одговарања за оцене нити полагања неких испита.

Истовремено, директори школа са којима смо разговарали нису добили никакав званичан допис. Они кажу да је организација екскурзија у јуну тешко изводљива, јер матуранти имају пробу мале матуре, па малу матуру, а за то је потребан велики ангажман наставног кадра који је опет задужен и да води децу на екскурзије.

Ипак, Милан Бајић, директор ОШ "Јосиф Панчић", каже нам да постоји могућност да се екскурзије реализују током целог лета и да треба укопити термине и обавезе деце.

Неће бити "забрањене" ни прославе матурских вечери. Већина школа је процедуру око избора хотела, расписивањем јавне набавке, завршила и пре проглашења епидемије. Уследила је пауза, али како мере попуштају из дана у дан, школе су почеле да резервишу термине за јул.

Према речима Јасмина Николовског, директора Гимназије "Патријарх Павле", ђачки парламент је одлучио да прослава матуре, као и претходних година, буде у хотелу "Хајат". Пре одлучивања, представници ученика су са разредним старешинама обишли све хотеле који су послали понуду.

- Наши матуранти ће имати матурско вече 4. јула, ако се укине забрана одржавања скупова за више од 100 људи. У супротном одложићемо је за август - каже Николовски. - Првобитно је требало да буде у јуну, али то није било могуће. Они се одавно спремају за матуру, купљене су хаљине, одела... Било би им било велико разочарање да не оду.

И у Другој економској школи матурантима ће изаћи у сусрет и испунити им, сасвим сигурно, највећу жељу.

- Ђаци су већ изабрали "Краун плазу", а резервисали смо термин од 5. до 10. јула - каже Дејан Недић, директор школе. - Матурско вече је за њих један од најважнијих догађаја, током школовања.

Директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић каже да ђаци ове године неће имати матурско вече. Школа није ни почињала поступак избора хотела, тако да је касно било шта радити.

ЦЕНА ОД 3.600 ДО 7.600 ДИНАРА

ЦЕНА вечере са забавним програмом се креће од 3.600 до 7.600 динара. Већина београдских матураната бира "Хајат", иако је међу најскупљима. Одлуку где ће се славити матурско вече доноси ђачки парламент, на предлог ученика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Lili Vu

29.05.2020. 09:19

Jadni Djaci.... na tako zvanim izletima i ekskurzijama provedu 80% vremena u autobusu. A jadni roditelji za tu bedu i od usta znaju da odvoje !