Ово може само на Балкану: Ко је коме забранио улазак у земљу, а ко неће смети нигде?

Novosti online

четвртак, 28. 05. 2020. у 20:42

Ово може само на Балкану: Ко је коме забранио улазак у земљу, а ко неће смети нигде?
Црна Гора и Хрватска најавиле су отварање својих граница у наредном периоду према другим земљама, међу којима се није нашла Србија
Црна Гора и Хрватска најавиле су отварање својих граница у наредном периоду према другим земљама, међу којима се није нашла Србија.

ЦРНА ГОРА

Прве земље према којима Црна Гора отвара границе су Хрватска, Словенија, Аустрија, Немачка, Мађарска, Албанија, Грчка... али не и Србија. Како је црногорски премијер Душко Марковић рекао, ове државе испуњавају одговарајуће епидемиолошке критеријуме Института за јавно здравље, односно имају највише 25 заражених на 100.000 становника. Из Србије су дошле критике на ову одлуку да је политички мотивисана, да се критеријуми и подаци не уклапају, и да би један од разлога био проблем у Црној Гори са Српском православном црквом.

 Представници власти у Србији више пута су нагласили да неће узвраћати истом мером на одлуку Црне Горе.

Мада је прва међу побројанима земља према којој је Црна Гора отворила границу Хрватска, комшије им нису узвратиле истом мером. Хрватска је такође остала врло селективна па оставила спуштену рампу и за Црну Гору, и за Србију.

ХРВАТСКА

Хрватска се отворила пре свега ка ЕУ и остала недоступна за остатак Балкана. Границе су јој сада слободне за туристе из Словеније, Мађарске, Аустрије, Чешке, Словачке, Естоније, Летоније, Литваније, Пољске и Немачке.

Ипак, има земаља где су грађани Србије у случају отварања граница у предности, над држављанима неких других држава.

БИХ

Последња вест јесте да Босна и Херцеговина отвара границе за само три државе - за Србију, Црну Гору и Хрватску, с обзиром на то да је епидемиолошка ситуација у региону последњих дана све стабилнија, како је рекао председавајући Савета минситара БиХ Зоран Тегелтија.

Тегелтија је казао да се ова мера односи и на држављане Црне Горе и поред тога што та земља, како је рекао, нема сличан третман према грађанима БиХ.

БУГАРСКА

Бугарска је најавила отварање границе са Србијом и Грчком од 1. јуна.

АЛБАНИЈА

Албански премијер Еди Рама најавио је отварање копнених граница, и већ од 1. јуна отварања плажа.

ГРЧКА

Границе за све грађане наше земље отварају се од 15. јуна у Грчкој, која од тада неће захтевати обавезан тест и карантин од 14 дана. Од овог датума Грчка отвара границе само за грађане из Немачке, Израела, Кипра, Балкана и балтичких земаља.

"Грађани Србије у овом тренутку без негативног резултата теста на корона вирус (ПЦР) могу путовати у Мађарску, Румунију, Бугарску и Грчку", одговорио је Удружењу новинара Србије Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије YUTA.

Отварање граница Северне Македоније предвиђено је до 10. или 15. јуна. Сада је на снази мера карантина. После 15. јуна најављено је да неће бити потребан негативан тест или карантин.

Границе Грчке за све грађане отварају се од 15. јуна. Грчка од тада неће захтевати обавезан тест и карантин од 14 дана.

РУМУНИЈА

Према досадашњим најавама, граница Румуније биће отворена од 15. јуна.

Србија је прошле недеље отворила своје границе, а на уласку у земљу није потребан негативан тест на коронавирус ни посебна дозвола за домаће и стране држављане.

Поред тога, путници више неће морати у самоизолацију при доласку у Србију.

Међутим, свима који буду ушли у државу биће уручена здравствена упозорења.

У њима се наводи да улазе на територију на којој вирус још циркулише, као и начини превенције инфекције корона вирусом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Миле О.

28.05.2020. 22:54

Хрватска и Ц.Гора крију резултате епидемије због туризма,а ту им помаже ЕУ пошто је све то западне Европе тешко губе паре дај ишта дасе заради.

Sava

29.05.2020. 01:40

Srbi ne mogu u Hrvatsku ni sa pasošem, a Hrvati mogu u Srbiju bez pasoša, samo sa ličnom kartom. To može samo u zemlji bez mrvice ponosa.