Шарчевић: Од 1. јуна ДОЗВОЉЕНЕ ђачке екскурзије и прославе матура, али под овим УСЛОВИМА

НовостиОнлине

четвртак, 28. 05. 2020. у 13:36

Шарчевић: Од 1. јуна ДОЗВОЉЕНЕ ђачке екскурзије и прославе матура, али под овим УСЛОВИМА

Министар просвете Младен Шарчевић / фото: Танјуг

"Ја сам јутрос проследио дописе школама и они сада имају опцију да заврше договорена путовања" - рекао је министар просвете Младен Шарчевић

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да од првог јуна могу да се организују ђачка путовања.

Ипак, матуранти ће, уколико су имали предвиђена путовања у иностранство, морати да их замене неком дестинацијом у Србији.

"Ја сам јутрос проследио дописе школама и они сада имају опцију да заврше договорена путовања. Циљ је да они који желе да искористе путовање то и ураде, а они који желе заменска путовање или ваучер то могу да узму. Ко жели новац, он има и ту опцију, али постоји неки временски код за то", рекао је Шарчевић за портал Нова.рс.

Он оцењује да ће организовање ђачких путовања бити једноставније за ђаке млађих разреда.

"Млађи разреди основних школа немају неке обавезе накнадног одговарања за оцене или некаквих полагања. Ови остали могу да се преорганизују, већ према потребама. Матуранти средњих школа који су имали организована путовања у иностранство, мораће да замене та путовања за Србију, у договору са агенцијама", наводи Шарчевић.

Министар каже да могу да почну и припреме за прославу матурских вечери, уз препоруку да се оне организују од друге половине јуна.

"Малим матурантима сугеришем да прославе организују у школи или у неким од установама при локалној самоуправи, попут домова културе. Малим матуранти се не препоручују ресторани и хотели, то не приличи њима. Имају заиста добре услове да то направе у својој режији, да не кошта много, да родитељи донесу колаче сокове. Могу да направе добро озвучење и да се лепо сликају. Школе, ипак, немају такве услове могу да са локалном самоуправом да организују у неком прикладном простору", каже министар.

Велики матуранти могу да организују прославе у ресторанима и хотелима, али министар напомиње да се и ту препоручује да буду пристојни и пазе.

"Нека сами реше, уз све мере безбедности које важе. Не морају баш да прилазе близу једни другима", каже Шарчевић.


Коментари (5)

Snezana

28.05.2020. 18:30

Sve su rekli, samo sto jos uvek niko ne zna kada ce svi studenti moci da se vrate u studentske domove, a ne samo oni koji imaju ispite. Takodje, ni za prenocista nema informacija.

Marica

28.05.2020. 23:06

Ako pustate pustite sve od 01.juna ili 10,juna i za studentske domove,i za mature i za sbvadbe i rodjendane i obavestite ljude za to najkasnije 29.05.2020. Kao da ce tri cetiri dana razmaka da pomognu nesto.Zavrsite vise sa tim i pustite sve od 01.juna, kada se vec na radnim mestima svi mesamo, u prevozu,prodavnicama isto.Niko vise ne nosi maske, ne pravi distancu.Pustite nas da se vratimo normalnom zivotu

GORAN

30.05.2020. 14:15

Moze li ministar da objasni zamenska putovanja za maturante srednjih skola, gde nije spovedena maturska ekskurzija. ugovore sa agencijama nisu potpisivala deca, vec skola. Deca nece samostalno da ih koriste, oni mozda mogu da se izdaju za nize razrede, ali za maturante? Moram naglasiti da agencija nije uplatila ni dinar stranom partneru jer se skola na vreme izjasnila i obecali su siguran povracaj novca, zato sto nisu imali troskove... i sad vauceri.. Molim ministra da razmisli o tome sto govori