Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да је Србија на изласку из епидемије и да улази у период спорадичног јављања корона вируса, наводећи да се такозвани "џепови" могу јављати и током јуна месеца.


"Дефинитивно излазимо из периода епидемије. У току јучерашњег дана смо били на 0,8 одсто позитивних од броја тестираних. Када падне испод 0,5, то је спорадично јављање", рекао је Кон за РТС.


Кон је рекао да за сада нема говора о отварању старачких домова.


"Док је вирус у циркулацији, он може да уђе у колектив где су осетљиви, као што су домови за негу старих. Отварање домова за сада не, оног комента кад не буде вируса у циркулацији, онда ће то бити адекватно пропраћено", рекао је он.


Говорећи о тестирању на антитела, Кон је рекао да грађанин, уколико има позитиван налаз, треба да оде код лекара, односно инфектолога, вирусолога или имунолога.


"Они морају да буду испитани и да им лекари објасне шта даље. Анкетирање те особе потребно је да се види где је могло да дође до заражавања", објаснио је доктор.


Прочитајте још: Епидемиолог Предраг Кон о ДРУГОМ ТАЛАСУ корона вируса: Не верујем да ћемо опет увести ВАНРЕДНО СТАЊЕ, без строгих мера било би најмање ХИЉАДУ МРТВИХ


Како је казао, заштитне маске ће бити обавезујуће за све старије од 65 година и хроничне болеснике и у наступајућем периоду током лета.


"Док не објавимо да нема вируса уопште и резултат не буде ''нула''. Касније и они могу да се опусте", закључио је Кон.