Укинуто одељење на српском, будући туристички техничари учиће - само на мађарском: Скандал у Бачкој Тополи, у Србији не могу да се школују на матерњем језику

Ј. ЛЕМАЈИЋ

28. 05. 2020. у 11:00

Укинуто одељење на српском, будући туристички техничари учиће - само на мађарском: Скандал у Бачкој Тополи, у Србији не могу да се школују на матерњем језику
Смањена квота и за упис у гимназију на већинском језику, незадовољни и наставници
ИАКО велики број осмака у Бачкој Тополи жели да се образује за туристичко-хотелијерску струку, садашњом одлуком Министарства просвете они то ове године неће моћи да ураде на српском језику. Кровно тело одобрило је план уписа за наредну годину, по ком Гимназија и економска школа "Доситеј Обрадовић" профил туристичко-хотелијерски техничар може да упише само на мађарском језику.

- Наша школа је предала захтев за план уписа пет одељења, као и прошле године - два одељења општег типа гимназије на српском и једно на мађарском језику и смер туристичко-хотелијерски техничар по једно одељење на оба језика. На српском језику смо добили само једно одељење гимназије, смер туристички техничар нам је одобрен само на мађарском језику, упркос великом интересовању ђака - кажу чланови синдиката запослених у овој образовној установи. - Да не буде забуне, немамо ништа против отварања одељења на мађарском језику, али тврдимо да је потребно да одељење буде уписано и на српском језику.

ПОКРАЈИНА ОВАЈ образовни профил је уведен на изричит захтев Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне мањине - речено нам је у Министарству просвете на питање због чега се на туристичко-хотелијерски смер деца могу уписати само на мађарском језику.

У овој школској години у општинама Бачка Топола и Мали Иђош основну школу завршава укупно 157 ученика на српском наставном језику, а конкурс је расписан за 150 места. Ради поређења, на мађарском наставном језику укупно завршава 216 ученика, а конкурс је расписан за 270 места.

- Реч је о неравномерно распоређеним квотама уписа и зато ће школа уложити жалбу и тражити отварање још једног одељења. У свим одељењима гимназије на српском наставном језику тренутно има више од 30 ученика, што је више него што је прописано. Сигурни смо да би тако било и са одељењем туристичког техничара, јер знамо да велики број наших суграђана путује у околна места да би похађао сличне профиле - додају запослени. - Економска школа се и отворила због великог интересовања наше деце, а сада се све чини да се она угаси. Општина ће плаћати пут ђацима до Суботице, Куле или Новог Сада, јер не може да понуди алтернативу да се школују за економске смерове, иако за то има и кадровски и просторни капацитет. Очигледно није постојала политичка воља да се одељења отварају на српском језику, не преостаје ништа друго него да мислимо да некоме није у циљу да економска школа настави да ради. Ученици школе "Доситеј Обрадовић"

ПРОБЛЕМ И ЗА ЗАПОСЛЕНЕ

КАКО се број одељења са некадашњих 18 смањио на 10, упитна су и радна места професора и ваннаставног кадра.

- Уколико Министарство не буде имало слуха, ове школске године велики број наших запослених, а међу њима нису само наставници, остаће без посла или дела своје норме - додају у синдикату.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Di

28.05.2020. 11:41

Srbijo nema ti spasa. Mi smo jedina drzava na planeti u kojoj djeca ne pohadjaju skolu na osnovnom drzavnom jeziku. Pa se onda cudimo kada za 20-30 godina ta djeca tvrde na oni i nisu dio Srbije vec neke druge zemlje. Sami sebi stvaramo problem.

milovan

28.05.2020. 12:11

Srbija je to. Nemora na Srpskom,ali mora na Madjarskom. E zato Madjari neznaju Srpski. Jeli tako i u Madjarskoj.?? Ili je B Topola u Madjarskoj a mi to neznamo. Stidi se Srbijo,i Srbi iz Topole.

Pitu Guli

28.05.2020. 12:13

Ovo nema nigde, za rad u kojoj državi se spremaju ti koji će da govore na mađarskom jeziku? Srbija je šizofrena država, srpski jezik mora svi da znaju i da ga govore, a jezik manjina može biti samo jedan od predmeta, ne i jezik na kome će se obavljati kompletno obrazovanje, glumimo Jugoslaviju da bismo se dopali kome, mrziteljima svega srpskog?

Sara

28.05.2020. 22:01

@Pitu Guli - Zbog ove situacije treba smeniti sve koji su doneli ovakvu odluku. Ovi je drastican primer drzave da ozbiljno i strateski razmislja i deluje

Andromeda

28.05.2020. 16:36

podrzavam svaki komentar na ovu vest, svima pozitivni palac gore...i jos bi moglo da se negodovanja doda u komentarima....cude me ovi silni negativni komentari...posto manjine ocigledno ni ne znaju srpski ,ne verujem da oni kace palac dole....ostaju nam "srbi" ili zbunjeno nedeklarisani.

Predrag

30.05.2020. 10:22

Nemam reci za ovo..Dno dna..Oni svesno unistavaju srpstvo, i nas kao naciju.. Ovo nema nigde u svetu..