ВЛАДА Србије одредила је буџетске квоте, па ће се о трошку државе на Универзитету у Београду школовати 9.621 студент. Осим тога, по 91 место одеђено је за оне коју су средњу школу завршили у иностранству, за инвалиде и Роме. На буџету ће се школовати и 526 докторанада, а на мастер студује о трошку државе биће уписана 2.624 студента. Ово је рекао проф. др Петар Булат на седнци Сената Универзитрета, која је у среду први пут откако је уведено ванредно стање одржана "уживо" у згради Ректората, уз маске и друге мере опреза.

Ректорка Иванка Поповић истакла је да се факултети полако попуњавају, а да ће у јуну сви радити у пуном капацитету.

Она је, такође, рекла да се од 15. маја у студентске домове вратило 4.888 студената, а то су само они који имају обавезе на факултету.

Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, оценио је да се наука током кризе показала у најбољем светлу, те да је тестирање на корону изнела наша научна заједница.

Он је навео да се научне активности настављају, да је у току слање уговора за конкурс ПРОМИС, да је отворен позив за нови конкурс КОВИД, који ће имати буџет од два милиона евра...

- За наредну годину обезбеђено је 74,5 милиона евра за науку - рекао је Поповић. - Научни додатак научницима на факултетима и институтима неће бити укинут, али ће бити прецизно дефинисани критеријуми ко може да га добије.

Ана Ланговић, државна секретарка у истом министарству, похвалила је сарадњу Министарства и Универзитета током ванредног стања. Она је истакла да ће Влада продужити рок за акредитацију факултетима којима је овај процес успорило ванредно стање.

На седници Сената верификован је мандат декану Богословског факултета проф. др Зорану Ранковићу, а ректорка Поповић је објаснила да је инспекција Министарства просвете обавила надзор на овом факултету и да није оспорила састав Савета Богословског факултета, чији је избор, по неким оценама, био споран.

На седници је речено да је за новог омбудсама БУ изабран проф. Младен Милошевић са Факултета безбедности.


НА МАТЕМАТИЧКОМ СТАРЕ ЦЕНЕ

МАТЕМАТИЧКИ факултет одустао је од подизања цене школарине у овој школској години.

- Били смо донели одлуку да се школарина повећа на једном студијском програму и то је прихватио Сенат Универзитета у Београду, али онда је уведено ванредно стање и факултетска тела која о томе одлучују нису се састајала, па ни одлука није донета - рекао је за наш лист декан проф. др Зоран Ракић.