Клина - После напада секиром на Ђорђија Ђоровића (58) из Дреновчића код Клине којег су два Албанца у понедељак увече напала секиром запретивши му да се сели са свог имања, у претходна два дана забележена су још два напада на повратнике у Метохији. Осим каменовања куће Жарка Зарић (66) повратника у Љубожду код Истока, јутрос је у Дреновцу код Клине нападнут осамдесет шестогодишњи Миодраг Сташић. Према речима Божидара Шарковића, председника Привременог органа Клина, напад се догодио јутрос између девет и десет часова када је Сташић покушао да истера туђу стоку са свог имања .

- Чобанин Албанац напао је Сташића мотком на којој је било трња наневши му телесне повреде по глави, лицу и леђима - појашњава Шарковић и додаје да су Сташићу у амбуланти у Клини саниране повреде као и да је случај пријављен полицији.

Иначе, у селу Дреновац код Клине до 1999 .године живело је 40 српских домаћинстава док их је сада свега десетак. Реагујући на серију напада на повратнике у Метохији, Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, затражио је од међународних мисија на Косову и Метохији да хитно предузму мере и радње из својих надлежности и мандата утврђеног Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН да делујући директно и преко привремених институција самоуправе у Приштини зауставе најновији талас етнички мотивисаног насиља према Србима.

- Напади у последњих неколико дана показују да су Срби на КиМ у безбедносном смислу најпрогоњенија етничка група у Европи данас и да привремене институције самоуправе у покрајини нису у стању или не желе да самостално реше овај проблем - наводи директор Ђурић у саопштењу за јавност и наглашава да је неопходно да КФОР, УНМИК, ЕУЛЕКС и други међународни актери у покрајини испуне свој мандат и зараде плате које добијају, а не да седе по приштинским ресторанима док екстремисти некажњено угрожавају оне за чију су безбедност и права одговорни.