Од четвртка на Косову блаже мере, још се чека отварање прелаза

Novosti online / Д. Зечевић

уторак, 26. 05. 2020. у 22:15

Од четвртка на Косову блаже мере, још се чека отварање прелаза

Преко Јариња се још не може / Фото И. Радуловић

Од четвртка од 16 сати на Косову ступиће на снагу, нове, блаже мере забрана. Затвара се карантин у студентском дому у Приштини

Од четвртка од 16 сати на Косову ступиће на снагу, нове, блаже мере забрана на основу којих ће одлуком Министарства здравља грађани моћи да се крећу од 5 до 21 сат.

Истовремено, како је саопштио в. д. министра здравља у косовској Влади Арбен Витија, карантин у Студентском центру, који је требалода буде затворен првог јуна, биће затворен у четвртак 28. маја.

Међутим, иако је очекивано да у оквиру ове нове треће фазе ублажавања мера буду отворени и административни прелази из правца централне Србије према Косову, према данашњим незваниним сазнањима у косовским институцијама, ублажавање мера због сузбијања корона вируса не односи се и на овај вид кретања , односно отварање прелаза из правца централне Србије може се очекивати тек после првог јуна.

- За неколико дана надлежни ће размотрити и ту могућност, али после сагледавања стања услед ослобађајућих мера забрана - истиче извор „Новости“ упознат са ситуацијом на КиМ, док има и оних који сматрају да је одуговлачње са одлуком о преласцима административних прелаза из правца централне Србије нови вид притисака албанских институција према српским житељима на Космету али и расељеним лицима која најчешће користе ове прелазе. Иначе, улазак са Космета у централну Србију без икаквих ограничења одобрен је од 22. маја .