Кисић Тепавчевић: Eпидемија се СТИШАВА, активност вируса смањена

Танјуг

уторак, 26. 05. 2020. у 09:33

Кисић Тепавчевић: Eпидемија се СТИШАВА, активност вируса смањена

Фото: Танјуг

Кисић Тепвачевић је истакла да је активност корона вируса у популацији Србије смањена и навела да за то постоји неколико главних показатеља, од којих је један и мањи број особа са индикацијама за тестирање

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да се на корона вирус тестира мање грађана него до сада јер је мање особа које имају индикације за тестирање.


Кисић Тепвачевић је истакла да је активност корона вируса у популацији Србије смањена и навела да за то постоји неколико главних показатеља, од којих је један и мањи број особа са индикацијама за тестирање.


Она је објаснила да је проценат позитивности у односу на број тестираних и током ванредног стања био један од значајних показатеља.


"Ми смо последњих дана мањи број људи тестирали на дневном нивоу не зато што немамо тестова него је мање особа које имају индикација за тестирање. И најзад, од тог малог броја потврђених случајева, две трећине нема никакве симптоме инфекције", казала је епидемиолошкиња за РТС.


Говорећи о ситуацији у радним колективима у којима је тренутно вирус најизраженији, у Лесковцу, Врању и Зајечару, Кисић Тепавчевић је рекла да се види како се брзо и једноставно прошири вирус уколико уђе у затворени простор, а присутни се не придржавају мера.


"Оно што је опет добро је да две трећине није имало знакове инфекције", истакла је Кисић Тепавчевић и додала да се не смеју испуштати из вида мере опреза.


Прочитајте још: Вирус корона у Србији: Још једна жртва и 34 нова случаја


Ипак, како је казала, на време се одреаговало у сва три места, та жаришта су угашена и није дошло до ширења на даљу популацију.


Кисић Тепавчевић је рекла да се живот, здравствени систем враћа у нормалу, али да није све препуштено случају јер, како каже, постоји здравствени надзор.


"Али, најбитније је да ниједна мера не може да буде важнија и ефикаснија од наше личне процене ризика и спровођења свих тражених мера - држања на безбедној удаљености, редовног прања руку, као и ношења маски у затвореним просторима", закључила је Кисић Тепавчевић.

Коментари (3)

Aca

26.05.2020. 10:42

Koliko su dosadni više, valjda ce nestati kao i svi ovi likovi iz rijalitija o kojima se pisalo pa se stisalo...