У СРБИЈИ су за прва четири месеца ове године преминуле 34.642 особе, односно за 1.012 мање него у истом периоду прошле године. Ово је показао објављени извештај Републичког завода за статистику. Упркос епидемији короне, број мртвих од јануара до априла ове године мањи је за 2,8 одсто.

Када се погледају месеци када је проглашена епидемија и када је доживела врхунац, види се да је у марту ове године било за 744 мање умрлих него у истом месецу лане, док је у априлу било за 369 више него у исто време прошле године.

- Један број јесте умро од короне, али не велик. У Србији, и када нема епидемије короне, дневно умре око 280 људи, највише од кардиоваскуларних болести и тумора, који су у порасту - каже, за "Новости", мр Гордана Бјелобрк, начелник Одељења за демографију Републичког завода за статистику.

Број умрлих се, иначе, сваке године креће између 101.000 и 104.000. Већи пораст, према речима наше саговорнице, можемо очекивати од следеће године, када и последње годиште из послератне "бејби бум" генерације улази у треће доба, односно категорију преко 65 година. После тога, број умрлих ће опет пасти, јер је средином педесетих почео да пада и број живорођених.

ДНЕВНО 180 БЕБА ДНЕВНО се у Србији роди 180 беба, односно 100 људи мање него што свакодневно премине. По речима Гордане Бјелобрк, РЗЗС ће 1. јула објавити комплетне податке о живорођеним и умрлим за прошлу годину: - Очекујемо раст броја живорођене деце, јер су у међувремену заживеле мере Владе за стимулацију рађања, које би требало да дају резултате.

Што се тиче најновијих података за прва четири месеца ове године, Гордана Бјелобрк објашњава да ће они до краја године бити ажурирани, јер и даље нису пријављени наши држављани умрли у иностранству. Њих родбина обично пријављује када дође на одмор. Такође, тек следеће године ће се знати тачни подаци од чега је ко умро ове године, када их Институт за јавно здравље достави РЗС.

- Примећујемо да је ове године било мање преминулих од сезонског грипа - каже Гордана Бјелобрк.

Вероватно је зато број умрлих у фебруару мањи за 671 ове године у односу на прошлу. Велики пораст смртности управо због сезонског грипа имали смо 2015. и 2017. године. У јануару пре пет година умрло је чак 13.385 људи, што је за 3.000 више него иначе, а чак 4.760 више него овог априла, када је био врхунац ковида 19.

Статистички подаци показују и да је у периоду јануар-април 2020. године рођено 218 беба мање него у исто време прошле године, односно 19.166 беба, тј. 1,1 одсто мање него лане.