Проф. докторка Даница Грујичић, директорка Института за онкологију и радиологију је гостујући у "Ћирилици" открила много ставова после којих ништа неће бити исто. Она је истакла да су доктори у Србији спасили много деце који нису могли да се излече у иностранству, али и да би је био "блам" да се лечи ван земље као и да сматра да један лекар који иза себе није оставио ученике који могу да их лече, не заслужује пензију.

- Морамо се вратити примарној медицини, потребни су нам кућни доктори. Ми имамо одличне лекаре, нема потребе да толико људи иде да се лечи у иностранство, држава често повлађује родитељима. Толико деце дође код нас из иностранства које тамо нису хтели да лечи, па их ми овде спасавамо. Волела бих да ти родитељи изађу и причају о томе. У иностранство треба да иду само они који заиста не могу да реше свој проблем овде, али то је толико ретко. Ово здравство је према онколошким болесницима показало заиста велико разумевање - истакла је др Грујичић.

- Сваки професор који не остави иза себе ученике боље од себе, сваки такав лекар није заслужио пацијент. Мене би било блам да се разболим и да идем да се лечим у иностранство. Ја сад уђем у салу 10-15 минута, све остало решавају у сали моји ученици. Сваки професор који не остави иза себе наследнике не заслужује пензију, понављам! Иза мене ће имати ко да остане да лечи! То је права ствар!

- Када је у питању здравство, била је огромна грешка што су домови здравља отишли локалним самоуправама. Струка испред политике! Не може дом здравља да води стоматолог, јер медицину он не зна као лекар. Добро је што се домови здравља враћају у централу, у домовима здравља је запослен велики број младих људи који нажалост нису медицинско особље. Медицина може и да зарађује, сада имамо гама нож, од тога зарађујемо! На гама ножу нема више чекања, за 10 дана дођете на ред. Здравство је у целој овој ситуацији је преживело, и то државно здравство. Само 7 респиратора је у приватном сектору! Не можете да радите 12 сати у државној служби па после да радите у приватној пракси. Зато државни лекари морају да имају добре плате. Не може неко ко има 70 операција најлакших као неко ко има 500 најтежих операција по неколико сати. Имамо вишак људи у здравству који се шетају, нека они иду у приватни сектор. Превентива је десет пута важнија од онога чиме се ја бавим цео живот - истакла је др Даница Грујичић.

КОРОНА ЈЕ БИЛОШКО ОРУЖИЈЕ

Даница Грујичић, лекар онколог, открила је - сматрам да је корона вештачки вирус и биолошко оружје.

- Није нормално да се тако лако пренесе, потребно је неко време да се то деси, а не да се неко накашље на тебе и да се заразиш. И само то одакле је кренуло је сумњиво, три милиона евра Американци су уложили у ту лабораторију од које је све кренуло!

- Једино што можемо да признамо је да све што знамо, знамо од кинеских научника! Државни здравствени систем Србије је положио испит, рекла је др Грујичић.

КОРОНА ЋЕ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ БИТИ ОБИЧАН ГРИП

- Дошао је тренутак да је колективни имунитет у нашој држави добро успостављен, следеће године корона ће бити обичан грип! - истакла је др Грујичић у наставку разговора са домаћином "Ћирилице" Миломиром Марићем.

- Велику пожртвованост су показале медицинске сестре и лекари у ковид-болницама. Нама нису умирали стари људи јер су били изузетно дисциплиновани, нама су умирали млади људи али ту је реч о људима са углавнома аутоимуним болестима, имуни систем различито делује. Свака част људима који су неговали, купали, водили рачуна о болесницима, додала је др Грујичић.