Премијерка Брнабић: Планира се увођење тестова на антитела, коштаће до 1.200

Танјуг

понедељак, 25. 05. 2020. у 10:33

Премијерка Брнабић: Планира се увођење тестова на антитела, коштаће до 1.200

Фото Танјуг

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да се планира увођење брзих тестова на антитела и да ће тај тест грађани највероватније плаћати око 1.000 или 1.200 динара
Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да се планира увођење брзих тестова на антитела и да ће тај тест грађани највероватније плаћати око 1.000 или 1.200 динара.


Брнабић је рекла да ће на основу тих тестова моћи да се утврди да ли је неко прележао корона вирус и додала да цена још није утврђена, али да би требало да коштају око 1.000 или 1.200 динара.


"Гледали смо да за грађане који желе да се тестирају на антитела имамо симболичну цену", рекла је она за телевизију Прва и додала да држава неће ништа зарађивати на тим тестовима.


Навела је да у овом тренутку постоји проширено тестирање за оне који имају симптоме, оне који раде у колективима и за оне који су били у контакту са зараженима.


Додала је и да грађани који су део великог истраживања, а у питању је 7.000 домаћинстава, неће плаћати тестове.


Брнабић је, одговарајући на питања грађана на телевизији Прва, рекла да је рано да се трчи победнички круг јер вису није нестао, али је број оболелих знатно мањи и износи око 1 одсто.


"Данас имамо између 40 и 100 случајева дневно. Ситуација у болницама је таква да се болнице полако враћају нормалном режиму рада", додала је премијерка.


Како је рекла, прати се ситуација на целој територији Србије и држава правовремено реагује.


"Важно је да имамо мере превенције и опреза, ношење маски у затвореном простору, дистанца и редовно прање руку", објаснила је Брнабић.


Она је рекла да су препоруке послате послодавцима како би се радници заштитили.


"У локалним жариштима су углавном асимптоматски болесници", каже премијерка.


Када је реч о граничним прелазима, грађанима није потребан никакав тест.


"Мислим да је одлука да се отворе границе правовремена", додала је премијерка на питање о отварању свих граничних прелаза са Мађарском.


"Наши грађани могу потпуно слободно да уђу у своју земљу, није потребан никакав ПЦР тест. Они ће добити информације да се јаве Институту за јавно здравље да буду тестирани. Наши грађани могу слободно да изађу из земље, али је важно да провере да ли им је тест потребан за земљу у коју путују", нагласила је премијерка Србије.


Како је рекла, епидемија у Србији и даље траје.


"Потребно је 28 дана без нових случајева да би се прогласио крај епидемије", рекла је Брнабићева.


Премијерка је казала да очекује да се ускоро сва породилишта врате на редован режим, иако су сва радила и током ванредног стања.


"Примремамо се као да це бити другог таласа. Влада чини све да ми будемо спремни уколико доде до другог таласа. То значи да се обезбеђује довољна количина лекова, пре свега хлорикина", каже премијерка.


Она је рекла да су већ покренути погони у Србији за производњу заштитне опреме, маски, визира.


"Ми смо спремни, уколико дође до другог таласа, да га дочекамо много боље него друге земље, као што је то био слуцај и са овим таласом", нагласила је премијерка.


Брнабић је такоде похвалила функционисање школе путем интернета и телевизије, као и упис деце у вртиће током ванредног стања.


Одговарајући на питања гледалаца, Брнабић је рекла и да је препорука Кризног штаба да се фестивал Егзит одложи за август, ако тада буду повољни здравствени услови.


Она је рекла да ће почетком јуна бити донета одлука да ли ће фестивал бити одржан и додала да ће се током седмице састати са представницима тог фестилвала да би се видело шта је потребно да би фестивал био одржан у здравствено безбедним условима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

U Ogledalu Nema Nista

25.05.2020. 10:39

A kakav copavac, ako je tebi koja imas mesečno preko 300 000, ako ne i vise to simbolicno, a meni je 1000 dinara nedelji dana za hleb, mleko. Sada 1000 dinara je kao nekada 100. Ih zaboravio sam na njenog brata sto imaju zajedno monopol. Pa njoj je simbolicno... Jadni mi uz vas...

maniks

25.05.2020. 10:54

Kako da ne gradjani koji placaju socijalno , placace testove a gastarbajteri koji su dosli sa koronom u Srbiju i lecili se u Srbiji nisu placali nista , i ako nisu uplacivali u zdravstvo. Koliko su potrosili testova a sigurno su bogatiji od nas ovde u Srbiji.

Sasa

25.05.2020. 10:58

Znaci zaradjivalo se ili ce se i dalje zaradjivati posle izbora 7000-1200 = 5800 din po testu. 600%. Napredno.