Отворене болнице: Поново почињу операције на Бањици и у КЦ Ниш

Танјуг

понедељак, 25. 05. 2020. у 10:11

Отворене болнице: Поново почињу операције на Бањици и у КЦ Ниш

КЦ Ниш Фото Ј.Ћ.

Са смањењем броја новооболелих од корона вируса, затварају се и ковид болнице у Србији, а данас се у систем врацају две велике болнице - Клиницки центар у Нишу и Институт за ортопедију на Бањици у Београду
Са смањењем броја новооболелих од корона вируса, затварају се и ковид болнице у Србији, а данас се у систем врацају две велике болнице - Клиницки центар у Нишу и Институт за ортопедију на Бањици у Београду.


Директор Института за ортопедско-хируршке болести "Бањица" Зоран Башчаревић казао је да се Бањица враћа ортопедији и трауматологији после, како је навео, шест пуних недеља у којима нису радили ортопедију.


"Операције пацијената са листе чекања, за вештачке зглобове, нисмо радили пуна три месеца. У заостатку смо са листама чекања само за вештачке зглобове за 500 пацијената", рекао је Башчаревић за РТС и додао да након периода дезинфекције и чишћења, прави обим посла почиње тек следеће недеље.


Он је навео да пацијенти који долазе на преглед и на операције не морају ништа специјално да спреме, те да у погледу епидемиолошких мера није потребан негативан тест на корона вирус.


"Они се морају придржавати мера дистанце и морају носити маске. А пацијенте који се примају на хитне случајеве и који треба да се оперишу, ми ћемо тестирати", казао је Башчаревић.


С обзиром да је, како је рекао, мањи број људи који могу да учествују у раду због мера превенције које морају да се спроводе, и да су многи на одмору јер су радили по другим болницама лечећи ковид пацијенте, Башчаревић је напоменуо да радни капацитет у првој недељи неће бити више од 6-7 операционих програма дневно, наводећи да је некада био 10-12.


Заменик директора Клиничког центра Ниш, Владан Цхосић, казао је да се од данас стационарни део КЦ Ниш враћа старом режиму.


Пацијенти који су се у КЦ Ниш затекли приликом преласка центра у ковид систем били су хоспитализовани у Војној болници.


Они су сада тестирани на корона вирус и током дана ће негативни бити пребачени у нову зграду Клиничког центра.


Цхосић каже да сваки пацијент који долази са упутом мора да донесе и папир о ковид статусу, не старији од 72 часа.


"Кренули смо данас, први пацијенти су већ пребачени, то су били пацијенти из Ургентног центра, са интензивне неге, кардиолошки, неуролошки, ендокринолошки пацијенти", истакао је он за РТС.


Додао је да су зграда, машине и апарати припремљени и да је извршено генерално чишћење, док је, наводи, завршна дезинфекција рађена од Института за јавно здравље Ниш.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Tamo Neko

25.05.2020. 10:53

Od mase ljudi sam cuo da nisu mogli cak ni pomoc Hitne pomoci da dobiju za vreme virusa.Kao da je narod samo od korone bio bolestan.