Епидемиолог Предраг Кон о ДРУГОМ ТАЛАСУ корона вируса: Не верујем да ћемо опет увести ВАНРЕДНО СТАЊЕ, без строгих мера било би најмање ХИЉАДУ МРТВИХ

Бета

23. 05. 2020. у 19:30

Епидемиолог Предраг Кон о ДРУГОМ ТАЛАСУ корона вируса: Не верујем да ћемо опет увести ВАНРЕДНО СТАЊЕ, без строгих мера било би најмање ХИЉАДУ МРТВИХ

Фото: Танјуг

Кон је рекао да би без увођења ванредног стања вирус у трећој и четвртој недељи ушао у сваку болницу и домове за старе особе, да је у укупној организацији било и грешака због којих је могло да буде 60 мртвих мање

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон изјавио је да верује да се Србија неће уводити ванредно стање у случају избијања другог таласа корона вируса, на јесен.

Он је за ТВ Прва рекао да је забринут због могућности појаве другог таласа епидемије, али додаје да би на јесен здравствени систем требало да буде знатно спремнији.

- Све треба да припремимо као да ће да буде (другог таласа). Морамо да чувамо здравствени систем, не смемо више поново да га цео дамо за ЦОВИД-19, јер ћемо у супротном имати озбиљне последице - рекао је Кон и подсетио да је у претходном периоду здравство функционисало само за најхитније случајеве.

Кон је рекао да би без увођења ванредног стања вирус у трећој и четвртој недељи ушао у сваку болницу и домове за старе особе, да је у укупној организацији било и грешака због којих је могло да буде 60 мртвих мање, али да је увођење рестриктивних мера било неопходно.

- Имали бисмо потпуно незамисливу ситуацију. Имали бисмо масивни прилив оболелих на здравствени систем, који би пукао. Људи би умирали у старачким домовима, јер не би имали где да их збринемо. Ја сам поменуо број од 1.000 мртвих (да није било ванредног стања), верујте то је најнижа бројка о којој може да се говори. Нека ме нападају, нека о томе буде јавна расправа, тврдим да без ванредног стања нисмо могли да се одбранимо - казао је Кон.

Он је навео да би у сличним ситуацијама уместо ванредног стања мога да се прогласи ванредна ситуација, али само ако је систем унапред припремљен и постоје довољне залихе медицинске опреме.

Епидемиолог је оценио и да би следећа недеља "могла да буде опасна", а да се тренутно очекује да се деси неколико спојених дана када неће бити бележени смртни исходи узроковани ЦОВИД-19.

Коментаришући јучерашњи дан, први током ког није било смртних случајева у Србији од ЦОВИД-19 након више недеља, Кон је рекао да је очекивао "да ће тај дан доћи раније", као и да, нажалост, у блиској будућности очекује још преминулих од последица корона вируса.

Додао је и да је тешко оцењивати и поредити број умрлих пре него што се на светском нивоу не успостави заједничка методологија по којој ће се оцењивати колико је тачно преминулих од ЦОВИД-19 у државама које тренутно имају своје појединачне методологије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације