Казне од 20.000 до пола милиона динара: Ускоро уредба о ОБАВЕЗНОМ НОШЕЊУ МАСКИ на радном месту

Novosti Online

23. 05. 2020. у 17:05

Казне од 20.000 до пола милиона динара: Ускоро уредба о ОБАВЕЗНОМ НОШЕЊУ МАСКИ на радном месту

Фото: Д. Поздеровић

За све послодавце и запослене биће обавезно да на улазу у радни простор изврше дезинфекцију, и да, уколико је могуће, послодавац организује послове тако што ће увести другу и трећу смену

КОРОНА ВИРУС је ослабио, али је и даље једна од његових најозбиљнијих карактеристика брзо ширење и преношење, а на то упозорава и ситуација у Врању.

Мартина Фуртула, в. д. директорке Управе за безбедност и здравље на раду Министарства за рад и запошљавање каже за РТС да је Министарство припремило предлог уредбе која се односи на спречавање ризика изложености запослених корона вирусу.

Мартина Фуртула је гостујући у Дневнику РТС-а рекла како у Министарству верују да ће на наредној седници Владе та уредба и бити усвојена, јер смо до сада имали уредбе које су се односиле само на одређене делатности трговина, угоститељских објеката и градилишта.

- Овом уредбом то проширујемо и на све остале послодавце и на све друге делатности - казала је Фуртула.

Према њеним речима, за све послодавце и запослене биће обавезно да на улазу у радни простор изврше дезинфекцију, да уколико је могуће послодавац ораганизује послове тако што ће увести другу и трећу смену, да у затвореном простору ако је немогуће обезбедити удаљеност између запослених обавезно користе заштитне маске.

- Епидемија је још увек ту. Ово што Влада ублажава мере не значи да требамо да се опустимо, све до оног тренутка док се епидемија не одјави - истакла је Фуртула.

Наводи да клима уређаји у одређеним индустријама морају да раде.

- У одређеним технолошким процесима то је неизводљиво. Саветујемо послодавцима да у таквим случајевима организују другачије рад тако да на таквим местима буде мали број запослених -истакла је Фуртула.

Истиче да су уредбом прописане казне.

- За послодавце је то од 50.000 до 500.000 динара, а за запослене 20.000 динара. До сада нисмо имали казне за послодавце, али је покренуто осам прекршајних и једна кривична пријава током ванредног стања. Након усвајања уредбе и инспекција ће наставити да контролише примену мера безбедности и здравља на раду још јаче него што је то био случај до сада - закључила је Фуртула.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Гиле

23.05.2020. 17:29

Ма ви сте бре болесни али у главу! Ко је у сред лета добио грип? Нећу да носим маску,не носи је ни Вуле!

Никола

23.05.2020. 19:46

@Гиле - Миливоје, а ти то као стручњак знаш?! Ни лекари не знају све о овом вирусу. Бар тако они ономад рекоше... Седи напиши научни рад за неки часопис са sci листе.

NEBOJŠA

23.05.2020. 17:30

Kompletni idioti blago receno. Pustate u drzavu svakoga bez kontrole a nas twrate da svo vreme nosimo maske. Ma sram vas bilo, a cene maski u nabavci su 0.28 USD a za N95 je 1,28 USD. Jednostavno pravite biznis nekome.

Ana

23.05.2020. 19:12

@NEBOJŠA - Distanca da , to treba postovati. A maske moraju da se menjaju na 2 , 3 sata sto niko ne radi.

Никола

23.05.2020. 19:26

Дођите одмах да ми пишете казну. Не пада ми на памет да је носим. Нисам је ни до сада никад користио, па нећу ни у сред лета.

Душан Ва

24.05.2020. 11:24

Казне за не ношење маске треба максимално повећати и без милости кажњавати оне који је не носе. Па ваљда људи који су свој живот посветили науци и лечењи болесника знају више од ових паметњаковића који не поштују друге поред којих пролазе, са којима се срећу и раде.

Makile

24.05.2020. 22:33

Poslodavci neka obezbede dovoljan broj maski.Mada sve je meni to izigravanje ludila sa ljudima A drzava umesto da zabrani rad nocu ona apeluje da poslodavci podele radnike po smenama, NOC JE ZA SPAVANJE NE ZA RAD.

Baltazar

25.05.2020. 09:23

Znaci treba iz svog džepa da finansiram nošenje maske. Pošto se menja na svakih par sati treba da promenim 4 tokom radnog vremena, cena jedne je 12odin dakle oko 500din dnevno samo za maske ili preko 100e mesečno. Jako lepa računica...

Pero

25.05.2020. 09:24

Državne činovnike ste oslobodili od prvog dana, podrazumeva se uz punu platu, čak i one koji nemaju nikakvih kontakata sa strankama, a u privatnom sektoru hoćete da se radi 24 sata dnevno. Aman, oslobodite nas više pritiska. BRUKA.

Starla

25.05.2020. 16:47

Nešto mi nije jasno. Otvorene granice,nije obavezno ni testiranje ni karantin, a nas, obične smrtnike ćete kažnjavati i otimati nam novac koji nemamo???!!! Da nosimo maske koje NI NE ŠTITE OD KORONA VIRUSA??!!!Pa ko je bre ovde lud?