Након полемике на Фејсбуку, Кон упутио нову поруку Радовановићу

Танјуг

23. 05. 2020. у 12:39

Након полемике на Фејсбуку, Кон упутио нову поруку Радовановићу
Епидемиолог Предраг Кон остао при ставу да је због пандемије Ковида-19 требало увести ванредно стање

БЕОГРАД - Епидемиолог др Предраг Кон данас се извинио свом професору и колеги др Зорану Радовановићу, ако је употребио грубе речи у полемици на Фејсбуку, али је остао при ставу да је због пандемије Ковида-19 требало увести ванредно стање, а не ванредну ситуацију како је сматрао Радовановић.

"Он је мој учитељ, не постоји човек у епидемиологији кога више поштујем. Нисам ушао ни у какаву полемику. Заблуда је настала само око тога да ли је ванредно стање требало да буде уведено или не. Ја му се овом приликом извињавам јавно, ако има потребе за тим", изјавио је Кон.

Кон је, гостујући на ТВ Прва, указао да су Радовановић и он мишљења сучелили само кад је реч о томе да ли је у Србији требало да буде уведена ванредна ситуација, како тврди Радовановић, или је ванредно стање у датим околностима било једини избор, што је мишљење Кона, шефа Кризног штаба Владе Србије.

Др Кон је указао да би вирус, да није било уведено ванредно стање, ушао у болнице, старачке домове и да бисмо имали минимум 1.000 мртвих.

"Здравствени систем би потпуно пукао, људи би масовно умирали у старачким домовима", истакао је он.

Након што се пре неколико дана у обраћању на Фејсбуку, др Кон осврнуо и на критике упућене њему и Кризном штабу, међу којима је била и она др Радовановића, дошло је до размене мишљења двојице епидемиолога о предузетим мерама.

Без ванредног стања и могућности директних набавки, на основу читавог мог радног искуства кроз овакве ситуације, могли бисмо да се ''сликамо''. Наћи ће се правници који ће објашњавати...и говорити супротно. Увек се нађу. Говорим о ономе што је живот показао. И онда и сада миљама сам био далеко од спровођења набавки, а и потпуно ми је било свеједно како се спроводе јер су то радили други у складу са законом и овлашћењима. Ту лежи највећа и суштинска заблуда мог пријатеља проф. Зорана Радовановића, која траје преко десет година”, написао је тада Кон.

Потом се огласио и професор Радовановић.

Десило се оно што није смело да се деси: јавно су се сучелила два епидемиолога. Колега Кон је у свој текст о непријатељима, геноциду и Менгелеу неопрезно уплео мене са мојим наводним заблудама. Целог јучерашњег дана звали су ме из булеварских медија да дам коментар и ''признам'' да ли смо Пеца и ја још увек пријатељи. Одбио сам их све, са једним изузетком, али сам прихватио позив из листа Данас. Тако су нам се слике овог јутра нашле на насловној страни. Лично мислим да је стручни део Кризног штаба имао преча посла, пре свега да брани свој кредибилитет угрожен понављаним контрадикторним порукама, дезавуисањем донетих ставова одлукама власти, па накнадним одрицањем од својих ставова итд., али шта је - ту је”, написао је професор Радовановић на Фејсбуку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Slobodan - Boda

23.05.2020. 13:05

Bez obzira na diskusiju ova dva strucnjaka koje cenim, smatram da su mere koje su bile donete u Srbiji i koje su do pre neki dan bile na snazi bile ISPRAVNE. Zaraznost virusa je izrazita, virus je nov za sve strucnjake, ne zna se kako ce se dalje odvijati. Zahvaljujuci merama, bez obzira koliko su bile neprijatne i teske za deo gradjana, situacija je stavljena manje-vise pod kontrolu. Virusi (mikroorganizmi) su opasni jer se ne vide pa se njihova aktivnost "oseti" tek kad je kasno.

slucalni citalac

25.05.2020. 08:16

Mere koje su donete omogucile su vlastodrzcima da postanu vise drski, bahati i da , sto je najvaznije , zaobidju sve zakone i propise i izvrse nabavke bez pogadjnja ,u kolicinama ko nzna komece kada trebati. Mislim da je cilj mera bio bahacenje i prokleti novac , nista drugo.