Онлајн настава завршава се следећег петка, али то није крај другог полугодишта: У јуну у школу по боље оцене

Љ. БЕГЕНИШИЋ

23. 05. 2020. у 11:00

Онлајн настава завршава се следећег петка, али то није крај другог полугодишта: У јуну у школу по боље оцене

Фото Н. Скендерија

У учионице иду ђаци којима треба додатна провера знања и матуранти
ОНЛАЈН настава која се емитују на телевизији за основне и средње школе завршава се следећег петка, 28. маја. Тада се завршава и обавеза наставника да шаљу лекције путем неке од платформи које су користили током онлајн наставе.

Међутим, школска година формално се завршава средином јуна, а за то време школе ће, како кажу у Министарству просвете, наставити са реализацијом недељних оперативних планова за остваривање наставе на даљину или са непосредним активностима које се односе на пружање подршке ученицима у напредовању, оцењивање, припрему за матурске, тј. завршне испите...

- То ће бити ближе уређено изменама и допунама правилника о календару образовно-васпитног рада - кажу у овом министарству.

Министар просвете Младен Шарчевић раније је истакао да ће од 1. јуна у школу долазити само они који желе да поправе оцене или деца коју ће наставници позивати ако процене да додатно треба проверити њихово знање.

Веће обавезе у школи имаће само ученици осмог разреда које чека проба мале матуре и припремна настава за завршни испит.

- Ученици од првог до четвртог разреда не морају да долазе у школу у јуну, јер учитељи угавном знају шта да им закључе - рекао је министар. - Старија деца, од 5. до 7. разреда, користиће другу и трећу недељу јуна како би завршила обавезе око оцена.

Иначе, још почетком ове недеље, наставници у основним школама добили су препоруку да почну са закључивањем оцена и то да најпре закључе - петице. Уколико нису задовољни нижим оценама, биће организована провера знања.

- Не верујем да ће најмлађи основци имати потребе да долазе, али очекујем да ће највеће интересовање за поправљање оцена бити код деце између 5. и 7. разреда, било да они желе бољу оцену, или да их наставници позову и провере - каже за наш лист Наталија Матић, директорка ОШ "Веселин Маслеша".


СИМУЛАЦИЈА МАЛЕ МАТУРЕ

УЧЕНИЦИ осмог разреда 1. јуна доћи ће у школу по комбиновани тест и тест из српског језика, које ће радити код куће, а 2. јуна ће у школи радити тест из математике и донеће два урађена теста које су узели претходног дана.

- Тест из математике биће симулација мале матуре која их чека 17, 18. и 19. јуна - каже Наталија Матић. - Како је и препоручено, због епидемије, у учионицама ће бити мање групе деце.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације