Стефановић: Нова донација Кине још један доказ челичног пријатељства

Танјуг

петак, 22. 05. 2020. у 16:51

Стефановић: Нова донација Кине још један доказ челичног пријатељства

Фото Танјуг

Кинеска компанија „НУКТЕК“ донирала је Министарству унутрашњих послова заштитну опрему и уређаје
Кинеска компанија „НУКТЕК“ донирала је Министарству унутрашњих послова заштитну опрему и уређаје, а потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да је ова донација још један доказ челичног пријатељства Србије и Кине.


Донација укључује 14.000 заштитних маски Н95, двоја КД врата са мерачем температуре, пет јединица за карантин и 15 посебних камера за мерење температуре.


Стефановић, који је са амбасадорком Кине Чен Бо присуствовао примопредаји донације, рекао је да је Србија претходних недеља и месеци у сваком трентутку у борби са корона вирусом имала подршку Кине, за коју каже да је земља која се успешно борила са корона вирусом и која је показала да мере које примењује дају резултате.


“Те мере, које је Србија примењивала у сарадњи са кинеским експертима који су дошли у нашу земљу, дале су резултате и у Србији и показале да можемо ефикасно да заштитимо наше становништво“, рекао је Стефановић.


Како је саопштио МУП, Стефановић је са амбасадорком Чен Бо разговарао и о донацији мобилних камион скенера, у вредности од девет милиона евра, које ће Кина упутити Министарству унутрашњих послова, а који ће имати вишеструку употребу.


„Народна Република Кина и амбасадорка Чен Бо и овим гестом показали су да желе да даље граде блиско пријатељство које су успоставили председници Александар Вучић и Си Ђинпинг”, рекао је Стефановић.


Навео је да високе технологије могу да имају изузетну улогу у заштити здравља и безбедности становништва и да се кроз заједничке пројекте настоји да се грађанима покаже брига о њиховом здрављу, безбедности и даљем снажном напретку.


Амбасадорка Чен Бо истакла је добру сарадњу компаније „НУКТЕК“ и Министарства унутрашњих послова и навела да овом донацијом кинеска компанија жели да помогне Србији у даљој контроли епидемије.


"Кина и Србија се боре против корона вируса раме уз раме. Епидемија је и Србији и у Кини данас под контролом, живот се враћа у нормалу, а кинески народ никада неће заборавити концерт подршке Кини на Калемегдану, где сам управо била заједно са министром Стефановићем. Такву подршку српског народа, кинески народ никад неће заборавити“, рекла је Чен Бо.


Амбасадорка је нагласила да ће сарадња између две земље бити настављена и да ће се челично пријатељство између Србије и Кине у будућности и даље учвршћивати.


Министар је путем видео-конференцијске везе разговарао и са генералним директором „НУКТЕК“-а Цићјан Ченом, захвалио му на донацији и позвао га да посети Србију.


„Реч је о изузетно значајној донацији за заштиту здравља припадника Министарства унутрашњих послова, али и свих грађана Србије. Данашња донација само је једна у низу донација које је Кина дала Министарству унутрашњих послова“, рекао је министар.


Генерални менаџер „НУКТЕК“-а за Европу Ћијан Фу, који је присуствовао примопредаји донаије, представљајући нове производе за борбу против вируса захвалио је Влади Србије на свему што је учинила за кинеске држављане који су боравили у нашој земљи у протекла два месеца, али и припадницима МУП-а који су били на улицама како би заштитили грађане.

Захвалио је и кинеској Амбасади и амбасадорки Чен Бо за коју је рекао да је отворила нову област сарадње српске и кинеске владе.


„Ово није само донација технологије. Желимо да упутимо најлепше жеље свим грађанима Србије кроз ове маске. Наше породице су донирале маске, а деца су осликала цртеже на којима су приказане најбоље жеље које упућујемо вашем народу“, истакао је Фу.

Коментари (56)

Mirko

22.05.2020. 19:10

Kineske firme i iskren partner baš kao njihova zemlja što se videlo u doba krize kad je pomoć najpotrebnija.

Milica

22.05.2020. 19:32

Kinezi zaista ne prestaju da nas iznenađuju svojom voljom i požrtvovanošću da naša zemlja ima maksimalnu zaštitu i opremu neophodnu za to.

Igor

22.05.2020. 19:37

Kina nastavlja da pruža neiscrpnu podršku razvoju i napretku Srbije.Kina je veliki i iskren prijatelj Srbije.

Borko

22.05.2020. 20:03

Kina i dalje pomaže, ova oprema za naš MUP će znatno zaštiti radnike MUP-a i omogućiće da bezbedno izvršavaju svoje zadatke. Mnogo puta smo se zahvalili Kini, činimo to i danas.

Marija

22.05.2020. 20:09

Imati uz sebe prijatelje kao sto su Rusija i Kina cini neprocenjivi znacaj za nasu Srbiju - u bezrezervnoj podrsci kako napredku i razvoju tako i svakom problemu sa kojim se suocimo u toku vremena!

Gorana

22.05.2020. 20:31

Nikada ne mozemo a i ne smemo zaboraviti koliko su braca Kinezi uvek uz nas. Nasa podrska i pomoc kada god je potrebno.

Tamara

22.05.2020. 21:02

Kina i Srbija imaju odlicne odnose i dobru saradnju. Velika je stvar za nas da imamo uz sebe takvu silu kao sto je Kina.

Miroljub

22.05.2020. 22:54

Kapa dole ... Dobro je u svetu imati tako nekog velikog i jakog u svetu ko moze da ti pomogne kad god zagusti !!!

Pedja

23.05.2020. 05:10

Nemamo dovoljno reci da iskazemo zahvalnost kineskim prijateljjma za sve sto nam pomazu.

Rajko Ćuk

23.05.2020. 07:30

Kina je i za vreme koronavirusa dokazala da je naš iskreni prijatelj i mi to nećemo nikada zaboraviti.

Ivana

23.05.2020. 07:30

Odlicno je sto radimo sa Kinom,pokazali su se kao odlicni partneri u svakom mogucem smislu.

gngdd

23.05.2020. 07:57

Kina je pokazala i u najtežim trenutcima koliki nam je prijatelj i saveznik.

Nikola

23.05.2020. 09:06

Kina je bila i ostaće zauvek najpouzdaniji prijatelj Srbije a najveće zasluge za to imaju dvojica predsednika Si i Vučić.

Sanja

23.05.2020. 09:22

Kina je mnogo puta do sada dokazala da je iskreni prijatelj našeg naroda! Zahvalni smo našoj braći Kinezima na podršci koju nam pružaju!

Sonja

23.05.2020. 09:48

Ono što je Kina učinila za nas za vreme korone, nije nijedna zemlja do sada. Dugujemo im veliku zahvlanost i poštovanje.

Nikola

23.05.2020. 13:25

Kina je bila i ostaće zauvek najpouzdaniji prijatelj Srbije a najveće zasluge za to imaju dvojica predsednika Si i Vučić.